Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

OD DO


Potreba da se o sebi priča stara je valjda koliko i govor. Udovoljavamo joj svakodnevno, a netko se odluči o tom i pisati. Zvalo se to dnevnik, zapisi, crtice, memoari, autobiografija, bilješke ili kako već hoćete, podrazumijeva iskrenost, a po mogućnosti i točnost. Ako se pokajete za nekad izrečeno o sebi, to ostaje samo vaš problem i ponekad vama bliskih.
Ali čovjekovoj potrebi da priča i piše o drugima jednako staroj i živoj u nama, i ma kako objektivnoj, prijeti opasnost da postane trač ili praonica veša. Ako se to dogodi, „mali“ to rješavaju kajanjem, ljutnjom, isprikom, vraćenom uvrjedom, plačem, svađom, i nekom ćuškom. Kod malo većih, nakon demokratske tekovine ukinuća verbalnog delikta javlja se duševna bol mjerena količinom novca, izmeta (ne ponovilo se) i sudskih troškova.
A kod onih najvećih, ovisno gdje ste, tko ste i što ste, izbija skandal koji i uz obeštećenja trajno mijenja biografiju i subjekta i predikata i objekta, a cjelokupna javnost, narodna i međunarodna se, osupne.

O dvije biografije ili spomen knjige istog čovjeka u mnogo čemu različite i od različitih izdavača, ovih dana se tu i tamo priča.
Na najvećem svjetskom sajmu knjiga koji je jučer otvoren u Frankfurtu, pojavit će se dvije knjige memoara bivšeg njemačkog kancelara. U prvoj knjizi koju je svojevoljno izdao kancelarev biograf nalaze se najzanimljiviji detalji iz 600 sati godinama vođenih razgovora, koje je kancelar svojevremeno autorizirao, pa onda povukao autorizaciju te kasnije cijelu zavrzlamu prepustio sudu. A u drugoj su, navodno, izostavljene ili prepravljene sve one prethodno izrečene iskrenosti od kojih „zastaje dah“o značajnim političkim događajima i pikanterije o poznatim ljudima iz njegovog okruženja i njemačke političke scene, od „escajga“ preko zida do ujedinjenja.
Kažu da je javnost zasad zbunjena, a kad se knjige nađu u obje ruke čitalaca, bit će priče.
Meni je sve skupa zanimljivo jedino iz razloga što su i šture informacije o tim različitim „autobiografijama“ istog čovjeka, napokon usmjerile moje simpatije prema njegovoj političkoj nasljednici.



Berlin - Take my breath away (with lyrics)

(Datum prijenosa: 20. lip 2010. Vali C.)
Top Gun soundtrack

Čovjek ustvari ima više biografija i prava je umjetnost pronaći i pravi oblik za njihov, i po sebe i po druge, bezbolan spoj pri otkrivanju.


Post je objavljen 09.10.2014. u 13:59 sati.