Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cestar

Marketing

Votka ili vodka

Votka je žestoko alkoholno piće koje nastaje destiliranjem žitarica i krumpira. Ovo piće je najčešće bezbojno i nastalo je od slavenske riječi “voda”.


Porijeklo


Porijeklo Votke nikada nije tačno dokazano. Ipak, postoje naznake da je Votka nastala na prostorima današnje Poljske, Belorusije, Rusije i Ukrajine. Votka je prvi put spominjana u Poljskoj, u sudskom registru Sandomirca 1405. godine. U Rusiji se ona prvi put spominje kod kraljice Katarine, 8. juna 1751. godine kada je donesen dekret koji regulira vlasništvo destilerija votke. Votka je danas jedna od najpopularniji pića na planeti. Tada se rijetko pila van Europe do 1950. godine. Širi svijet je čuo za nju kada je Pablo Piccaso okarakterizirao poslijeratnu Francusku kao skup trojki: „Briggite Bardot, modernog džeza i Poljske votke“. Votka prvi put postaje najpopularnije piće u 1975. godini kada je prodaja Votke nadmašila prodaju Bourbon Viskija u SAD-u koji je do tad bio najpopularnije žestoko piće.





Votka se najčešće sastoji od alkohola i vode. Također može imati razne količine aditiva ukusa, mada oni nisu neophodni. Količina alkohola se može kretati u opsegu od 35% do 70%. Klasična Ruska Votka najčesće ima oko 40% alkohola. Po saveznim zakonima SAD-a najmanji postotak alkohola u Votki je 40%, a u Evropi je to 37,5%. Ipak, postoje Votke koje imaju čak 95% alkohola i one se mogu koristiti u razne svrhe.


Votka se najcešće pije potpuno „čista“, to jest bez dodatnih aditiva i sastojaka koji utiču na sam ukus Votke. Međutim, ona ipak u nekim dijelovima Južne Europe duguje svoju popularnost raznim koktelima.


Podjela Votke


Osnovna podjela Votke je na „čistu“ votku i „aromatičnu“ votku.


Većina votki se konzumira bez dodatnih ukusa tj. „čista“. Međutim, u nekim zemljama se uveliko koriste i razni dodaci votki koji služe da bi poboljšali okus votke ili dodali neke medicinske efekte u nju. Začini koji se najčešće koriste su: crvena paprika, đumbir, razno voće, čokolada, vanilija, cimet itd.


Većina zemalja ima svoj način dodavanja aroma u Votku. Naprimjer Rusiji i Ukrijanci vole da dodaju med i papriku u svoje Votke.


Proizvodnja votke


Votka nastaje destilacijom biljaka koje su bogate škrobom ili šećerom. Smatra se da su najkvalitetnije žitarice poput: kukuruza, raži, pšenice. Pa se danas većinom od njih pravi Votka.Ipak, neke Votke se prave od rajčice, soje, grožđa, nusproizvoda rafiniranja ulja, pa čak i od obrade drvene mase.



Većina ljudi I dan danas griješi kada izgovara to ime. Naime, većina ljudi zna reći “Vodka”, ovo je prihvaćeno u narodu ali nije gramatički ispravno. Ispravno  se kaze “Votka,


Najpopularniji brandovi votke na svijetu su Grey Goose, Absolute, Smirnoff, Stolichnaya, Russian Standard. Navedeni brandovi dolaze sa svih strana svijeta, pa tako više ne stoji da je Rusija i samo Rusija “zakon” za votku.



Ljubitelji votke će reći kako postoje velike razlike u okusima zbog načina proizvodnje i zrenja, tako da su među najkvalitenijim votkama današnjice Kauffman Luxury, Vintage Chacha, Uluvka.



Nocna dostava Zagreb

Post je objavljen 07.10.2014. u 15:17 sati.