Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

DEN HAAG - TUŽITELJ ALAN TIEGER: "Zločini nisu bili usmjereni protiv žrtava kao pojedinaca, nego protiv etničkih zajednica. Pravilno ime za taj zločin je genocid. Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH !"

Preneseno s portala DIREKTNO.HR

Tužitelj: Karadžić je govorio što će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako će inzistirati na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje.bljenje.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) sudi se "cijelom srpskom narodu", izjavio je u srijedu bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić na kraju svog suđenja za genocid na kojem je optužen za neke od najgorih zločina počinjenih u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

"Srpski je narod taj kojemu se sudi, cijeli srpski narod", rekao je Karadžić u završnim riječima, optuživši ured haškog tužitelja da je za ratne zločine tijekom rata u BiH (1992.-1995.) podizao optužnice isključivo protiv Srba.

Karadžić je optužen da je zajedno s generalom Ratkom Mladićem, vojnim zapovjednikom bosanskih Srba, i bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem orkestrirao etničko čišćenje na velikom području BiH nakon što se ta republika 1991. odcijepila od Jugoslavije. Karadžića se posebice tereti da je odgovoran za pokolj skoro 8000 muslimana, odraslih muškaraca i dječaka, u Srebrenici u srpnju 1995.

"Ja znam istinu, ured tužitelja zna istinu i pokušava prevariti sud. Da sam ja sudac, bio bih duboko uvrijeđen", rekao je Karadžić. Dodao je da tužiteljstvo izmišlja dokaze kada tvrdi da je htio promijeniti etničku sliku BiH.

Iako tvrdi da nije kriv za zločine koji mu se pripisuju, ispričao se žrtvama.

"Kakva god bila konačna odluka o individualnoj krivnji, Radovan Karadžić razumije da kao predsjednik Republike Srpske snosi moralnu odgovornost za svaki zločin koji su počinili građani ili snage RS", kazao je 69-godišnji bivši predsjednik RS-a.



"Sve sam učinio kako bih izbjegao rat, a tijekom rata sam sve učinio da ublažim patnje što je više moguće", istaknuo je Karadžić koji sa svojom argumentacijom nastavlja i u četvrtak.

Karadžić je optužen po 11 točaka optužnice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tijekom rata u BiH u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a oko 2,2 milijuna je bilo raseljeno.

Tužitelj: Riječ o jasnoj namjeri da se uništi hrvatska i muslimanska zajednica

Prisilno premještanje samo po sebi ne predstavlja genocid, ali to može biti vrlo snažan način da se razori osnovni način života etničke grupe. Kada je došlo do više masakara pripadnika grupe, kada su svi pripadnici zlostavljani, kada su im kuće sravnjene sa zemljom, kada su odvedeni njihovi vođe, onda je neizbježan zaključak da se žele uništiti nesrpske zajednice, rekao je tužitelj Alan Tieger iznoseći završne riječi na haaškom suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.



"68 bosanskih Hrvata ubijeno je tijekom napada na Briševo", istaknuo je tužitelj i dodao kako su mnogi vođe bosanskih muslimana i Hrvata ubijeni i odvedeni u logore.

"Kako bi se osiguralo da se nitko ne vrati njihove kuće i džamije i drugi vjerski objekti su sravnjeni sa zemljom. Tu je riječ o jasnoj namjeri da se uništi hrvatska i muslimanska zajednica u Prijedoru", objasnio je tužitelj.

"U izjavama je Karadžić govorio što će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako će inzistirati na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Karadžić je mafijaš koji dođe i kaže: "Nemoj tu graditi jer ću biti prisiljen srušiti ti to što ćeš sagraditi." Bespomoćnoj Europi rekao je "da se može j..." , naglasio je tužitelj.

"Paravojne formacije iz Srbije primljene su raširenih ruku od lokalnih vlasti u Zvorniku. Zajedno s policijom, TO i JNA brutalno preuzeli su vlast pri čemu su ubijeni deseci ljudi, a potom je provedena i akcija čišćenja", istaknuo je tužitelj Alan Tieger koji dokazuje da su lokalne vlasti znale za zločine koje su vršile paravojne formacije i sudjelovale u tim zločinima.

"Zločini nisu bili usmjereni protiv žrtava kao pojedinaca, nego protiv etničkih zajednica. Pravilno ime za taj zločin je genocid. Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH", rekao je Tieger.

Post je objavljen 02.10.2014. u 13:45 sati.