Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

NEWSLETTER 19

NEWSLETTER 19



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec rujan.

Rujan - u prvoj polovici mjeseca održana je izložba fotografija PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS u Galeriji LAPIDARIJ u Omišlju. Ono što je važno naglasiti čitateljima, ovaj postav izložbe pozvan je u Tehnički muzej u Zagrebu. U travnju 2015. održati će se Festival znanosti, na kojemu će jedna od manifestacija biti i ova izložba.

Na blogu su ostale aktivnosti tekle su uobičajenim, možda nešto manjim ritmom, a zbog mog dužeg putovanja.

Evo pregleda objavljenih članaka (bilo je 18 objava) tijekom rujna na blogu "Plastično je fantastično" (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.09. - NEWSLETTER 18 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom kolovoza.
02.09. - PVC cijevi rješenje za probleme - Čitatelj bloga poslao fotografiju začepljenja betonske cijevi odvoda u svojoj kući. Betonska cijev je zamijenjena plastičnom cijevi od PVC-a.
03.09. - Bogomoljka na plastičnoj vrećici - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Suradnja s fotografima se nastavlja. Jedna zanimljive fotografija koju je snimila Alemka Goleš.
06.09. - Plastične vijesti 71 - Sjeverna Irska nametima smanjila potrošnju vrećica za 71,8 % - Sjeverna Irska, slijedeći primjer Škotske i Welsa od 1. travnja 2013. uvela je naknadu na plastične vrećice od 5 Ł centi (oko 48 lipa) s prvenstvenim ciljem smanjenja potrošnje. Prema Odsjeku za zaštitu okoliša Sjeverne Irske, potrošnja je nakon toga smanjena za 71,8 %.
14.09. - Uspješne i veliki vole - Naši plastičari - Kaplast - DS Smith Plastics Division objavio pripajanje hrvatske tvrtke za injekcijsko prešanje, Kaplast d.d. proizvođača plastičnih proizvoda, specijaliziranog za visoko kvalitetnu povratnu ambalažu za hranu i piće. Uz povećanje proizvodnih kapaciteta i proširenje ponude te kombiniranje obostranih iskustava u inovativnom transportnom pakiranju, ovo udruživanje će omogućiti da se poslovnim partnerima, iz raznih industrijskih grana, pruži znatno višu razinu poslovnog odnosa.
16.09. - Raščistimo to već jednom! - Oxorazgradiva plastika - hoće li se biorazgraditi? - Dvije svjetski priznate institucije: OWS (Organic Waste Systems) iz Genta u Belgiji i IKT (Institute of Polymer Technology) Sveučilišta Stuttgart u Njemačkoj imaju u planu provesti sveobuhvatno laboratorijsko istraživanje o oxorazgradivoj plastici.
17.09. - Umjesto odgovora na komentare - Dosta je na ovom blogu pisano o bioplastici - bilo onoj bioizvornoj ili onoj biorazgradivoj. No, ipak ne očekujem od čitatelja da sve pamte, stoga Vam hvala na pitanjima s kojima mi dajete priliku odgovoriti i pojasniti neke stvari i moje stavove. Post je izazvao veliku pažnju čitatelja bloga Plastično je fantastično, Blog.hr-a kao i web portala Dnevnik.hr, te na Facebook stranici Blog.hr-a.
19.09. - Čamac od plastičnih boca - Dvoje mladih Čeha odlučilo se na vrlo zanimljiv pothvat. Od plastenki sagraditi čamac s kojim će zaploviti rijekom Elbom od svog mjesta pa sve do Hamburga - dakle putovanje dužine 850 kilometara. Pored graditeljskog izazova, cilj je bio ukazati na neodgovorno ponašanje stanovnika uz Elbu koji odbacuju PET plastenke u rijeku kao i ukazati na prednosti recikliranja. Naime, nakon završenog putovanja planiraju svoj čamac reciklirati.
21.09. - Činjenicama protiv mitova - O sirovinama i zbrinjavanju - Nekoliko podataka o plastičnim vrećicama - sirovine, udio u otpadu i reciklabilnost.
22.09. - Trodimenzionalni tisak i plastika … mogućnosti su nesagledive - 3D tisak s plastikom: Video prilog kako je saksofon napravljen tehnologijom 3D tiska uz korištenje poliamida (PA) odnosno najlona kao i drugi video prilog s prikazom kako su tijela električnih gitara napravljena postupkom 3D tiska, a korišten je poliamid (PA) komercijalnog naziva Duraform (najlon posebno čvrste strukture).
23.09. - Naši (bivši) plastičari - DIOKI - bez komentara - Novinski oglas - obavijest o prodaji pogona EPS i DOKI.
24.09. - Komentar dana: Zabrana plastičnih vrećica nije pitanje zaštite okoliša - EU ne može konkurirati u proizvodnji plastičnih vrećica ostalima, najčešće Kini. Prema tome zabrana plastičnih vrećica nije pitanje zaštite okoliša, već zaštite EU od konkurencije - komentirao je prof. Igor Čatić.
25.09. - Plastični humor - Ništa bez plastičnih vrećica - Karkatura - fotomontaža humorista E-Chea.
26.09. - Dvaput je dvaput, pa makar i glupost bila - Komentar na dva članka iz dnevnih novina o navodnim opasnostima plastičnih predmeta. Post je izazvao veliku pažnju čitatelja bloga Plastično je fantastično, Blog.hr-a kao i web portala Dnevnik.hr, te na Facebook stranici Blog.hr-a.
28.09. - S plastikom je lakše - Branje mandarina u dolini Neretve uz korištenje plastičnih kašeta - foto prikaz.
29.09. - Plastične vijesti 72 - Kanada povećava udio recikliranja - Udio recikliranja plastične ambalaže u Kanadi porastao je 10 % u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu. Rast udjela recikliranja bilježi se treću godinu za redom, bilježi se u izvještaju Kanadskog udruženja plastičarske industrije.
30.09. - Ništa bez plastike - Vladine mjere za energetsku obnovu kuća započele su se realizirati. Za to se koriste dva plastična materijala PS-E i PVC.
30.09. - Plastične vijesti 73 - Guverner Kalifornije potpisao zabranu - BREAKING NEWS - Zadnji dan prema proceduri, 30. rujna 2014. svoj potpis na zakon SB 270 stavio je guverner savezne države Kalifornije Edmund G. Brown Jr. i time je uveo prvu zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini jedne savezne države Sjedinjenih Američkih Država. Početak primjene zakona je od 1. srpnja 2015.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

Napravljena je revizija i obnova objavljenih podataka o uvedenim zabranama plastičnih vrećica širom svijeta. Pregled je podijeljen u 3 posta, radi lakšeg praćenja:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Posebno je obrađena tema zadnjih aktivnosti bivšeg Europskog povjerenika za zaštitu okoliša g. Janeza Potočnika i njegov prijedlog Direktive o smanjenju potrošnje laganih plastičnih vrećica u EU.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
nakon prethodne revizije bilo je dosta uvođenja zabrana, pa su novi podaci uvršteni u pregled.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Najviše novih zabrana uvedeno je u Indiji, pa su one unesene u pregled zabrana.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.

IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
15.12.2011. - Bisfenol A (BPA) - Sveobuhvatni pregled o kemikaliji bisfenolu A (BPA) - što je, primjena, zabrinutosti, sigurno korištenje, pregled normi širom svijeta koje reguliraju upotrebu bisfenola A i plastičnim proizvodima. Članak na kojeg se često autor bloga u budućim postovima na blogu vraća i povezuje na činjenice koje su ovdje navedene.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično






Post je objavljen 01.10.2014. u 18:18 sati.