Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

DAN DALMACIJE 'Jeronim je bio svet i žestok! To je odličan poticaj, ostalo je na nama!'

Image and video hosting by TinyPic
Prije 1600 godina veliki je sveti Jeronim zavapio: ‘Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!’ Mi i danas sličnu skužu upotrebljavamo kad kažemo: ‘Dica su me ljutila! Muž, žena, susid me živciraju.’
Ali krivca treba tražiti ondje gdje jest, vrlo često u nama samima, a ne u drugima – kazao je pozdravljajući hodočasnike kod crkve svetoga Jeronima Dalmatinca i pustinjačkih špilja na južnoj strani Marjana, don Vinko Beus, vikar Veloga Varoša, koji je predvodio misno slavlje na blagdan zaštitnika Dalmacije, jednog od najvećih umova Crkve, prevoditelja Biblije na latinski jezik, teologa i filozofa.
Pred crkvom iz XV. stoljeća, iznad koje se izdižu špilje u kojima su pustinjaci živjeli od antičkih vremena, na Marjanu koji se tada zvao brdo Kirie eleison (Gospodine, smiluj se), okupilo se mnoštvo vjernika, a pjevali su Pučki pivači varoške bratovštine Svetoga Križa. Jeronim je bio žestoke naravi, teološku misao brusio je svađama, ali Božja riječ ne bira na koji način će doći do ljudskih srdaca.
Jere je to razumio, a pored toga što je neumorno pisao, kad je iz Rima, gdje je bio tajnik pape Damaza, otišao živjeti kao pustinjak u Svetu zemlju, i vodio je nekoliko samostana – kazao je vikar Beus.
Slavimo na ovom čarobno lijepome mjestu zaštitnika Dalmacije u najvećem gradu Dalmacije, cijela zapadna civilizacija ovisila je o njegovu prijevodu Biblije, proglašen je crkvenim ocem i naučiteljem. Je li to dovoljno da bismo mi danas bili valjani? To je odličan poticaj, a ostalo je na nama – zaključio je don Vinko.
Nakon mise bratimi Sv. Križa i slikar Zvonimir Mihanović počastili su goste i hodočasnike u kamenim eremitažama. (Damir Šarac)
- p. Luka u današnjoj Slobodnoj prilog o sv. Jeronimu
- A je vidija sam. Lipo si napisa. Dobro je da si stavija da je reka: Bože oprosti mi jer sam Dalmatinac. Od srca ponosni Zagorec (p.s. Probudio sam se iz kome u H. Zagorju)

Post je objavljen 30.09.2014. u 11:12 sati.