Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Obnovljivi izvori: budućnost je sada!

Onima koji simpatiziraju obnovljive izvore energijebit će, vjerujem, zadovoljstvno pročitati članak na blogu "Ekološka ekonomija" Obnovljivi izvori energije: Budućnost je sada!.

Solar impulse (avion)Onima koji ih ne simpatiziraju, moglo bi biti poučno. U najmanju ruku, trebali bi shvatiti da mantra "obnovljivi su skupi" više, jednostavno, ne vrijedi. Trebaju naći druge razloge ako žele ostati protiv.

Nekoliko citata iz relativno opsežnoga teksta, s nadom da ću vas navući da kliknete na poveznicu i pročitate cijeli!


Londonski "Financial Times" citira Lazardovog direktora za energiju i infrastrukturu Georga Bilicica: »Obično smo govorili da će jednoga dana sunce i vjetar biti kompetitivni s konvencionalnom proizvodnjom. Pa, sada je "jedan dan".«

U mnogim dijelovima SAD, elektroprivredna poduzeća se bore protiv prijetnje apelirajući na političare da uvedu dodatne namete za solarne i da odustanu od planova razvoja obnovljivih.

Gradsko vijeće Austina, glavnog grad Teksasa, odlučilo je nedavno da do 2025. treba izgraditi 600 MW velikih solarnih elektrana, uz postojećih 150 MW.

Međunarodna energetska agencija (IEA) će u ponedjeljak objaviti svoj najnoviji izvještaj "Energy Technology Perspectives". U njemu predviđaju da će 2050. godine u svijetu biti instalirano 4.600 GW solarnih elektrana (fotonaponskih i termalnih).

Ovih dana je u posjetu SAD predsjednik vlade Indije Narendra Modi. Među ostalim, traži podršku za ambiciozni plan gradnje 100 GW solarnih i 100 GW vjetrenih elektrana u slijedećih deset godina.

Ministar za energetiku Jordana najavio je izgradnju oko 1.800 MW vjetrenih i solarnih elektrana do 2018. godine.

New York City se obavezao da će smanjiti emisije stakleničkih plinova (GHG) za 80%, u odnosu na nivo iz 2005., do 2050. godine.

Prema Navigant Research, očekuje se rast godišnje instaliranin kapaciteta na globalnom DG tržištu s 87,3 GW 2013. na 165,5 GW 2023. g..

Kazahastan (...) Bit će instalirano 3.000 MW elektrana na obnovljive, od čega 28 solarnih ukupne snage 700 MW.

Brazil (...) Drugi glavni cilj je znatno povećanje udjela obnovljive energije, koja bi trebala pokriti 42% potrošnje primarne energije 2023. g..

Post je objavljen 29.09.2014. u 18:45 sati.