Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi profesionalni snimatelji dokumentaraca dobili su priliku snimiti dokumentarni film o serijskom ubojici modernog doba koji se oslanja na neke serijske ubojice kao što su Jason Voorhees, Freddy Krueger ili Michael Myers. Serijski ubojica s mnogim planovima zove se Leslie Vernon, a nakon što ekipa počne s njim proživljavati njegove planove, stvari se okreću nizbrdo...



Veliki sam obožavatelj slasher filmova i uvijek se radujem nekom novom ostvarenju, koliko god skeptičan bio ili koliko god se moje tvrdnje oko neinovativnosti pokazale istinitima. Jednostavno postoji nešto u filmovima sa serijskim ubojicama, valjda su zato toliko i popularni već gore navedeni fiktivni likovi koji su plašili generacije i generacije, a vjerojatno će i dalje. 2006. godine dobili smo nešto novo i neviđeno, a to je ovaj film koji je na neki način prikazan kao mockumentary o slasher filmovima i stereotipima oko takvih filmova, a radnja se bazira na pokretnoj kameri koju drže snimatelji koji snimaju djela i planove Leslieja Vernona, našeg serijskog ubojice. S doziranim elementima humora i ironije te očitog parodiranja nekih postupaka serijskih ubojica, film je prilično ozbiljan u podosta navrata i nudi nam inovativnost koju dugo nisam vidio u horror žanru u takvome obliku, da se na sve moguće načine preispituju postupci jednog ubojice i da se svi njegovi planovi, ideje i zamke prikazuju dok su u postupku izradnje te se na neki način ''opravdavaju'' filmovi u kojima automobil nikada ne može krenuti ako je neka frka, kako se ubojica pojavi s jednog mjesta na drugom u par sekundi i kako su se neke zamke manifestirale. Pokušaj ''spašavanja'' horror žanra s elementima komedije po meni je uspio, što govore i oduševljenja horror fanova i raznih kritika, a što se tiče mene, možda i jesam u nekoliko navrata očekivao nešto više, no ipak sam zadovoljan onime što mi je ovaj polu-dokumentarac predstavio.



Da stvar bude odmah jasna, film je kroz neke dijelove malo prenategnut i ne nudi nam suvisla objašnjenja za baš sve rupe u scenariju, no ako u tu ozbiljnost uključimo podžanr komedije, nekako se sve čini logičnije i opravdanije, iako vas kroz cijeli film ili ljuti ili oduševljava psihičko stanje našeg serijskog ubojice, kojega pratite od početka do kraja filma, njegove promjene, odluke i namjere. Temeljna priča uključuje skupinu tinedjžera koji će slaviti na napuštenoj farmi koju Leslie Vernon jako dobro poznajte se je pretvorio tu farmu u pravo oružje, koje naravno njemu ide u korist. Gledamo objašnjenja zamki, na koji način će se ubojica gdje pojaviti i kojim tijekom će tko od žrtava nestajati. Interesantan koncept, malo nevjerojatan i nategnut, ali učinkovit. Ovdje se nije toliko gledalo na sam izgled ubojice i na njegovu masku koja ni ne predstavlja neku simboličnost karaktera, tek odjeća s tregerima nešto farmerski, no ovdje to nije ni toliko bitno. Kada krene surova akcija, ako ste željni solidnog slashera, vidjet ćete svakojakih scena koje na početku i nisu bile toliko očekivane, a i omanji twist na kraju filma svakako je dobro upao u scenarističku koncepciju. U filmu možemo susresti i Roberta Englunda, legendarnog Freddyja Kruegera, a u maloj ulozi i Gunnara Hansena, prvog Leatherfacea te Zeldu Rubinstein iz Poltergeist filmova.



Zanimljivo je što se u ovo razdoblje svakojakih horrora punih neinventivnosti, manjka autentičnosti itd. pojavi ovakav tip filma koji u globalu zadovolji gledateljstvo, još da se ovakvi filmovi nastave snimati, odnosno u ovakvoj dozi nečeg novog, horror žanr bi i dalje klijao. Svakako nakon odjavne špice pogledajte i kraj filma te sami prosudite i odgovorite si na pitanja koja ste si postavljali tijekom filma oko ubojice i načina snimanja. Uz nekoliko rupa i nategnutost, Behind the Mask je zabavan i inovativan horror film.

Post je objavljen 29.09.2014. u 14:15 sati.