Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

40 godina Kursilja u Hrvatskoj

U okviru trodnevne proslave 40. obljetnice djelovanja pokreta Kursiljo u Hrvatskoj, u subotu, 27. rujna 2014. u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru zahvalno misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Uz njega su u koncelebraciji bili i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, dekan Samoborsko-okićkog dekanata Davor Štuljan, duhovnik Kursilja Andrija Vrane te desetak svećenika koji prate i podupiru djelovanje Pokreta.

Prije početka misnog slavlja, troje suradnika Kursilja predstavilo je djelovanje pokreta, ističući na poseban način svoju uključenost u pastoralno djelovanje sa krizmanicima na župama, kao i značenje i ulogu Kursilja u duhovnom životu hrvatskih branitelja.

U svojoj propovijedi Kardinal je tumačeći misna čitanja istaknuo Isusovu rečenicu iz evanđelja: „Sin Čovječji doista ima biti predan ljudima u ruke.“ Dok se narod divio Isusu i pljeskao mu, on ukazuje na križ i muku. „S jedne strane radost, slavlje, pljesak, a s druge osuda, razapinjanje, smrt“, rekao je Kardinal dodavši da „ima dana kad se mi veselimo, a i dana kada tugujemo“.

Upozorio je da ako se zatvaramo u radost ili žalost određenog trenutka, onda je naš život zatvoren. „I radost i žalost pripadaju životu, ali to ne smije biti zatvoreno, moramo vidjeti širu perspektivu, a to znači: zahvaliti Bogu što nam je lijepo, što se radujemo, a onda kad je teško, kad dolazi križ, nevolje, Isus nam je pokazao na križu: Oče, neka bude volja tvoja!“

Kardinal je naglasio da treba staviti Boga u sve što živimo i da s Bogom treba planirati život, pa i onda kada je teško: „Kad čovjek tako postupa, kad križ preda Bogu, nosi ga lakše s Bogom“.

Govoreći pak o 40. obljetnici djelovanja pokreta Kursiljo u Hrvatskoj, Kardinal je rekao da zahvaljujemo za sve koji su taj put prenijeli u Hrvatsku i da gledamo Crkvu koja je puna puteva koji vode do Boga. Spominjući encikliku pape Franje „Svjetlo vjere“, kao zajedničko djelo pape Benedikta XVI. i pape Franje, naglasio je da nam obojica govore o svjetlu koje dolazi od vjere, a koje je čovjeku itekako potrebno.

„Vjeru trebamo poznavati i produbljivati da možemo živjeti ono što nam pruža“, rekao je Kardinal te naglasio da je vjera neizmjerno bogatstvo koje daje potrebno svjetlo za život, i da je „svako od nas dok god živi pozvan na put upoznavanja vjere gdje prepoznajemo Boga“. Često puta se u Crkvi, a pogotovo u društvu planira i misli da čovjek sve može sam, a „vjera pokazuje da se u svim trenucima života treba otvarati Bogu, naći ga i prepoznati i onda će život biti drugačiji, ljepši, bogatiji“.

Spominjući apostolsku pobudnicu pape Franje „Radost evanđelja“, Kardinal je posebno upozorio na odlomak o pokretima i novim zajednicama u kojemu Papa kaže da su oni donijeli novi žar i svježinu, da su oni plod Duha Svetoga i blagoslov za Crkvu. U tom smislu, upozorio je Kardinal, je potrebno da „članovi pokreta budu duboko ukorijenjeni u župnu zajednicu, a čitav pokret u zajedništvu s biskupijskim pastoralom, jer u protivnom upadaju u opasnost da im iz vidokruga ispadne ono najbitnije i da postanu sami sebi dostatni“.

Na svršetku misnog slavlja, na kojem je pjevanje predvodio zbor mladih članova Kursilja, dvije predstavnice Kursilja su kardinalu Bozaniću i biskupu Mrzljaku u znak zahvale predale prigodni dar, a Kardinal je najzaslužnijim članovima Kursilja uručio blagoslov pape Franje.

Verica Kraš Villa
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije

Post je objavljen 29.09.2014. u 11:26 sati.