Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Najbolji savjet koji sam dobio kao početnik

Dok sam još bio "zelen" u fotografskom svijetu, i u doba kada sam sa filma prelazio na digitaliju, učlanio sam se na jedan dizajnersko-fotografski portal (na kojem je još uvijek moguće vidjeti neke moje rane radove), u nadi da ću dobiti savjete kako napredovati u fotografiji.

Iako sam u početku dosta zazirao od upotrebe photoshopa (vjerujući u široko rasprostranjen stereotip da "photoshop uništava sliku" i da je "samo nesposobni fotografi photoshopiraju"), jedan od kroisnika mi je dao najbolji savjet po pitanju photoshopa, koji se svodi na to da je photoshop za digitalnu fotografiju ono što je tamna komora za klasičnu filmsku:

[SIC]

"Toco, probaj photoshop zamisliti kao foto laboratorij...ponekad su prčkanja u photoshopu nužna..to su korekcije..i u labosu ćeš "prčkati" po fotkama: nadosvijetljavati, povećavati na kontrasnijem papiru, korisiti meradeći razvijač, tonirati, solarizirati...itd... Probaj postići da ti fotografija privlačno, da privuče pažnju, da osim samim motivom, koji mora biti dobro korektno snimljen, tvoja fotka bude lijepo "zapakirana"...Photoshopom samo emuliraš već postojeće fotografske tehnike, dakle postižeš ono što ti digitalija u startu ne pruža. Nemoj se zavaravati da fotografije koje gledaš i kojima se diviš po raznim časopisima, plakatima i slično ne prođu završnu obradu, odnosno post produkciju., bilo da se radi o digitalno snimljenim fotografijama, bilo onima snimljenim klasičnim putem, na film.
Da samo znaš koliko je posla pravilno obraditi, napr., kolor negativ pa zatim napraviti povećanje iz njega koje će zadovoljavati tvoje kriterije (naravno, ako ih imaš)...E, sad, probaj si zamisliti koji je to posao..lako je imati photoshop, napraviti par nasumčnih klikova mišem i kaj ispadne-ispadne... Da bi pravilno znao koristiti photoshop za korekciju i postprodukciju svojih fotografija, probaj prvo apsolvirati barem osnove klasičnih fotografskih tehnika, puno će ti pomoći, jer kad imaš temelj, dalje će ti biti pjesma raditi s digitalijom.
Meni se dopada što si ti "tvrdoglav" i što tjeraš svoj stil "nedirnute", čiste fotografije ali, za bolje rezultate treba ponekad posegnuti i za teoretskim znanjem, što onim o samom kadriranju i izboru pravilnog svjetla za dobar snimak a što onim o tehnikama obrade, odnosno, proizvodnje same fotografije.
Raspisao sam se, znam, možda sam i dosadan, ali, ovo ti govorim zato što vidim da voliš fotografiju i da se interesiraš a ja si uzimam za pravo (barem toliko) da ti dam koji savjet jer sam već dugo u tim vodama i smatram da ponešto iskustva imam mada još moram strašno puno učiti jer je i meni digitalija (kao i većini) novina i moram proučiti sve njezine mane ali i prednosti da bih znao pravilno uobličiti svoje fotografije...
:-) e jesam ga nasro' "


Post je objavljen 28.09.2014. u 20:32 sati.