Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Koliko hrastova ima u Hrvatskoj politici?

Postoji neobičnost, na koju su očito svi zaboravili. U Registru stranaka RH postoje dvije stranke koje imaju "HRAST" u imenu. Željka Markić je i dalje na čelu jedne od njih, iako nikad kao takva ne istupa u javnosti.

HrastoviRegistar političkih stranaka RH (http://www.uprava.hr/default.aspx?id=664) navodi:

Naziv
HRVATSKI RAST
Skraćeni naziv
HRAST
Registarski broj
218
Datum upisa
12.01.2011
Sjedište
Zagreb, Vlaška 46
Osobe
Željka Markić - PREDSJEDNIK - predstavlja i zastupa
OIB
04672131741

HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU
Naziv
HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU
Skraćeni naziv
-
Registarski broj
246
Datum upisa
30.01.2013
Sjedište
Zagreb, III. Retkovec 15 b
Osobe
Ladislav Ilčić - PREDSJEDNIK - predstavlja i zastupa
OIB
18488933018


Zanimljivo je da nijedna od te dve stranke nema službeno prijavljene organizacijske obllike (ogranci, podružnice).

Ali to još nije sve! U Registru udruga RH (http://www.uprava.hr/default.aspx?id=666) i dalje postoji udruga "Hrvatski rast".

HRVATSKI RAST
Registarski broj 21008177
Datum upisa 03.01.2010
Naziv HRVATSKI RAST
Skraćeni naziv HRAST
Sjedište Zagreb, Remetinečka 119

Djelatnosti promicanje, razvitak, podupiranje i poboljšanje ljudskih prava i građanske demokratske kulture; razvijanje programa međunarodne i unutar hrvatske suradnje te uključivanje u rad i projekte koji su podudarni ciljevima udruge; izdavanje knjiga časopisa i multimedijskih oblika iz područja svoje djelatnosti; praćenje razvoja znanosti i društvenih kretanja te provedba vlastite istraživačke djelatnosti; organiziranje kongresa, simpozija, seminara i tečajeva, te ostale djelatnosti iz članka 7. Statuta Udruge. OSTALE DJELATNOSTI

Osobe ŽELJKO TOMAŠEVIĆ - PREDSJEDNIK UDRUGE, JOSIP JURČEVIĆ - DOPREDSJEDNIK UDRUGE, IVICA RELKOVIĆ - DOPREDSJEDNIK UDRUGE, GORAN RUBIĆ - TAJNIK UDRUGE
OIB 53672822914


Udruga je bila osnovana kao jedno okupljanje na desnici. Došlo je do raskola, bilo je i nasilja i žestokih međusobnih optužib, pa je nakon toga jedna grupa osnovala istoimenu stranku.

Kasnije je osnovana nova stranka, ova koju svi znamo i kojoj je na čelu Ilčić, koji je ranije, prema informacijama u javnosti, bio ista frakcija sa Markić. Ali, prethodna stranka nije izbrisana iz registra. Još postoji, Željka Markić ima pečat i može ju reaktivirati u svakom trenutku - prijaviti npr. listu kandidata za izbore.

Post je objavljen 28.09.2014. u 20:40 sati.