Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DVADESET I ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU a



N 28 26. NEDJELJA KROZ GODINU
29 Mihael, Gabriel i Rafael arkanđeli; Miško, Gabrek
U 30 Sv. Jeronim, Jere, Jerko
S 1 Hugo, Teodora
Č 2 Anđeli čuvari
P 3 Maksimilijan, Maks
S 4 Franjo Asiški, Francek, Francika
N 5 27. NEDJELJA KROZ GODINU

1.čitanje: Ez 18, 25-28
Pripjevni psalam: 25 (24), 4-5ab, 6-7bc, 8-9.
2.čitanje: Fil 2, 1-11
Evanđelje: Mt 21, 28-32

Današnje evanđelje nam je po svojoj poruci tako blisko, jer koliko smo se puta sami ponijeli kao onaj sin koji je odmah prihvatio očev poziv, ali ipak nije otišao u vinograd, kamo ga je otac slao.
Cjelokupni naš vjerski život uglavnom se sastoji od obećanja koje ili nikad ne izvršimo ili to činimo onako, površno, preko volje. Ostajemo na opredjeljenju a da i ne pomišljamo da je to i obaveza.
Kako samo s ponosom mnogi naši sunarodnjaci izgovaraju: ''Ja sam Hrvat katolik''! A ti isti Hrvati katolici ne poštuju nedjelju. Umjesto u crkvu nedjeljom odlaze s djecom u veletrgovine na razgledavanje izloga i prekapanje po izloženoj robi koju ionako neće kupiti. Ti isti Hrvati katolici varaju svoje sunarodnjake kad god im se pruži prilika, a kad bi im netko rekao da smo po vjeri braća i sestre, zinuli bi od čuđenja jer to, dakako, nisu imali prilike čuti. Mito i korupcija cvatu među Hrvatima katolicima uz izgovor da to svi čine. Na zidovima križevi i slike Gospe Međugorske, a međuljudski odnosi gori nego među najgorim poganima.
Teško se zaboravljaju običaji koji su ostavština totalitarnog režima kada se bezuslovno trebalo reći da, premda se to nije trebalo izvršiti i kada je na ovim prostorima carevala ona poznata izreka ''nema problema'', premda je cijela zemlja grcala u problemima, pa su nam se naši zapadni susjedi od srca smijali; ali se zato sada brzo uče najgore navade bezdušnog kapitalizma. Želimo li tu uzrečicu ''Hrvat katolik'' i dalje s ponosom primjenjivati na sebe onda bi trebalo i tako živjeti i konačno se osloboditi dvolične i lažne samodopadnosti koja se nažalost gradi na jeftinim navijačkim sloganima nogometnih utakmica ili vješanju krunica i svetih sličica u svojim kućama i automobilima, bez svijesti da je to obaveza koja traži ozbiljan vjernički stav.
Sloboda i demokracija za sve proklamira se kao najveća stečevina čovječanstva, ali se njome obilno koriste uglavnom oni čija je domena djelovanja kriminal i korupcija. Iskrenost, poštenje i sve one vrijednosti koje su temelj zdravog društva više nemaju pravo glasa. Nevješte kriminalce poučavaju vješti advokati. Jednom dani iskazi mogu se na sudovima mijenjati po miloj volji uz naivne i providne izgovore, jer je rupičasto pravo, poput švicarskog sira, leglo nepravde, a ne pravednosti.
Stoga je pravi hrabri podvig reći da iskrenom i pravednom načinu življenja. Reći da poštenju u današnjem svijetu znači reći da Bogu i njegovim zakonima po kojima se postaje pravi čovjek, pa makar nas drugi ismijavali. Premda se i nama samima ponekad čini sa smo naivni, ali pravo i vječno bogatstvo koje nam nitko ne može oteti stiče se opredjeljenjem za život s Bogom i njegovim zapovijedima. Amen.
Molitva vjernika

Ocu nebeskomu, koji nas poziva da idemo putem spasenja, iznesimo svoje molitve.

1. Gospodine, daj snage i svetog zanosa članovima Crkve da ne posustanu u svjedočenju istine i pravednosti. – Molimo te.
2. Probudi u nama odgovornost za društveni život kako bismo se znali zauzimati za vladavinu pravednosti odlučno odbacujući sve vrste i navike izopačenog društva. – Molimo te.
3. Odgojitelje i učitelje mladih nadahni ljubavlju prema istini koja pobjeđuje svako zlo i grijeh. – Molimo te.
4. Kada pokleknemo pred snagom grijeha pomogni nam da se ponovno uspravimo i idemo tvojim putem. – Molimo te.
5. Otvori nam oči vjere da prepoznamo one koji su potrebni naše pomoći. – Molimo te.
6. Obrati zalutale da se vrate na pravi put: istinitosti, pravednosti i dobrote. – Molimo te.
7. Našim pokojnima udijeli vječni život. – Molimo te.

Tvoja blizina, Gospodine, neka nam bude snaga na životnom putu. Tvoja milost poticaj da te danomice slijedimo molitvom i dobrim djelima. Po Kristu Gospodinu našemu.



Post je objavljen 26.09.2014. u 09:49 sati.