Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/minusiplus

Marketing

Natuknica 4: Drhtanje

Image and video hosting by TinyPic

S malenim zakašnjenjem donosimo vam natuknicu od jedne debitantice na našem blogu. Radi se o vrhunskoj memoarskoj prozi u speedo gaćicama.

Drhtanje - za razliku od dosad obrađenih pojmova koji su opći, dobro poznati i vrlo široko primjenjivi, pojam kojim ću se baviti u ovoj makropedijskoj natuknici ima veoma specifično značenje i do sad ograničeno pojavljivanje. Budući da sam jedini budni svjedok njene za sad singularne manifestacije, red je da je valjano dokumentiram za moguće buduće sljedbenike, da ne kažem epigone.
Te lastovske večeri nisam se osjećala nimalo mlazno. Doduše, to je bila večer nakon slavnog, takoreći epohalnog koncerta Marijana Bana pa sam se poput kakve naivne debitantice, misleći kako je sinoćnje maestralno klizanje po dnu teško nadmašiti, tvrdoglavo oduprla forsiranju partyja.
Revno sam oprala zube, obukla pidžamu, te legla u svoju novu vreću, pokušavajući zatomiti grižnju savjesti zbog gadne izdaje duha Olimpijskih igara 2007. Naravno, san mi je bio lak i istrzan. U polusnu sam čula kako jedan po jedan kapituliraju šatorski cimeri i docimeri, uvlače se u svoje vreće ili smo padaju na njih, omamljeni sportskim pićem, iscrpljeni nakon tko zna kojeg po redu treninga tog ljeta.
Već je bilo i ne tako rano jutro kad sam pred šatorom začula glas kolege Pirogija. Još snena, odmah sam se zabrinula jer sam u njegovom tonu osjetila dozu neke ojađenosti, razočaranja, pa moglo bi se čak reći i prijezira. Već budna (jedina u svom i okolnim šatorima) slušala sam ovu propagandnu mondoramu u kojoj se još uvijek forsirao party najprokušanijim od svih sredstava, a to je nabijanje osjećaja grižnje savjesti, i to tonom koji graniči s plačem. Ja sam, nesportski nespremna za party, huljski šutila.
Ovdje dolazimo do predmeta naše natuknice, dakle do pojma drhtanje.
Vjerojatno zato jer ga je dugotrajan monolog fizički iscrpio, a izostanak bilo kakve reakcije dodatno razočarao, kolega Pirogi odjednom je počeo snažno drhtati. Drhtanje sam osjetila u njegovom glasu, ali da ne bi prošlo nezapaženo, on ga je i sâm popratio metakomentarima koji se lako mogu ilustrirati već legendarnom rečenicom "Ja drhtim, a vi svi spavate!"
U tom trenutku, shvatila sam da bi daljnje oglušivanje bilo u najmanju ruku nemoralno, te sam izašla iz šatora kako bih pomogla razočaranom prijatelju.
Prizor je bio zaista tužan. Odjeven samo u speedo gaćice, Ogipirogi je čučao obgrlivši se rukama, potpuno mokar, u plačnom grču, te snažno drhtao čitavim tijelom. U transu je samo gledao kroz mene dok sam ga pratila do svoje vreće koju sam čitavu noć grijala za njega, ni ne znajući. Pomogla sam mu da se tako mokar i ogorčen, u groznici, uvuče u nju. Budući da nisam imala više gdje leći krenula sam prema plaži. Iz šatora se čuo bolni vapaj "Zašto je vreća mokra? Zašto ste me stavili u ovu mokru vreću? Jel me čujete? Drhtim!". Potrčala sam prema moru prebacivši tako odgovornost na usnule drugove.

Ako je ovaj makropedijsko memoarski članak preopsežan, sažela bih pojam drhtanja na sljedeću definiciju: kad sve druge metode forsiranja partyja presahnu i ekipa vas napusti, okrenite se drhtanju kao krajnjem sredstvu apela na daljnju zabavu. Ako jednom nije uspjelo, ne znači da neće.
sastavljač: h.j.

Post je objavljen 24.09.2014. u 21:18 sati.