Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apatrida

Marketing

Drugačija iskustva.

Krajnji cilj Indija, Delhi. Svjetski kongres, ali nije nama samo to svrha i razlog putovanja. Putujemo desetak dana ranije. Zagreb, Istambul, Maldivi, Colombo- Šri Lanka. Nekad Cejlon.
U Colombu kiša. Razgledavamo grad iz autobusa. Umorni smo i zapravo jedva čekamo u hotel. Kad kažem umorni možda sam samo ja umorna. Indijski aforizam kaže : "Ono što je tamo to je i ovdje." Treba li prestati putovati?

Jesam li već ovdje dosegla koliko toliko nekakav cilj, pa bio taj cilj samo šutnja.
Ostavimo se mene. Šri Lanka je otok na dnu potkontinenta Indije. Do pred pet godina imali su građanski rat. Tamili, koji su uglavnom nastanjeni na sjeveru otoka, su se pobunili jer su službeni jezik koji do nekog doba bio engleski ukinuli, a umjesto njega većinski Sinhalezi izglasali se da se u škole uvede sinhalezki.

To je bio povod, a uzroci su pobuni Tamila sigurno višestruki.
Poznat vam je izraz Tamilski tigrovi. Jug Indije nastanjen je Tamilima. Uvezeni teroristi (iz Indije, ali i domaći) ubijali su i vlastiti narod da bi pokazivali kako su 'drugi' grozni. Neda mi se dalje. Tko je u pravu? Nismo čuli što Tamilci misle.
Uglavnom poslije 45 (nije greška) godina ratovanja uspjeli su se dogovoriti. Jezik je vraćen u škole. Sad po tvrdnji domaćeg vodiča zemlja grabi velikim koracima naprijed.
Ne znam što bih rekla. Sve više poštujem ljude i njihove muke. Pokušala sam snimati samo lijepo, ali vidi se da se tu već dugo ratuje. U sjeverni dio zemlje nisu nas vodili. Možda slučaj, a možda i nije baš tako sigurno.

Ali evo nekoliko fotografija iz lijepe zemlje:


Maldivi iz aviona:


















Djeveruše u plavom



Djeveruše u crvenom




i svima iste postole (crevlje, cipele) imitacije narodne nošnje



i ovu lijepu gospođu


A tek ovaj prizor: (ne zaboravite sve je snimila odmak)
Veličanstvene životinje iz prihvatilišta za napuštene i bolesne mlade i stare slonove. Vode ih dva puta dnevnona kupanje i to je prava predstava.








i vraćaju se s kupanja






u neposrednoj bllizini


Ima toga još puno. Upravo je prošla oluja preko Splita. Besana noć, ali to je već neka druga priča... Sutra mi je nakon tjedan dana viroze raditi.


Post je objavljen 23.09.2014. u 04:18 sati.