Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Broj odobrenja za građenje pao nakon osam mjeseci rasta

ZAGREB - U srpnju je u Hrvatskoj izdano 466 odobrenja za građenje, što je 0,2 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je prekinut niz od osam uzastopnih mjeseci u kojima je broj odobrenja rastao na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na lipanj, broj izdanih odobrenja za građenje u srpnju je smanjen za njih 33, odnosno za 6,6 posto.
U prvih sedam mjeseci, pak, broj izdanih odobrenja za građenje porastao je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 9,9 posto. Taj podatak pokazuje usporavanje rasta u odnosu na 11,6-postotni rast na godišnjoj razini ostvaren u prvih šest mjeseci.
"U drugoj polovini godine očekujemo usporavanje godišnjih stopa rasta broja izdanih odobrenja za građenje. A rast od 11,6 posto ipak nije dovoljan da bi pokrenuo oporavak u građevinskom sektoru", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a, ističući da je broj izdanih odobrenja za građenje u razdoblju od siječnja do lipnja ove, u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, manji za 36,2 posto.
Odobrenjima za građenje izdanima u srpnju ove godine predviđaju se radovi u vrijednosti od 1,33 milijarde kuna, dok je taj iznos u srpnju prošle godine bio 1,13 milijardi kuna. Na povećanje je utjecala predviđena vrijednost radova na zgradama dok je vrijednost na ostalim građevinama pala.
Tako je sa 493,7 milijuna kuna lani, predviđena vrijednost radova na zgradama prema dozvolama izdanim u ovogodišnjem srpnju porasla na 762,5 milijuna kuna. Istovremeno je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama pala sa 641,4 na 570,1 milijun kuna.
Prema vrstama građevina, u srpnju je 86 posto ili 399 odobrenja za građenje izdano za zgrade, a 14 posto ili 67 za ostale građevine.
Prema vrstama radova, na novogradnje se odnosi 75 posto ili 351 odobrenje, a 115 ili 25 posto izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje i nadogradnje, prenamjene i sl. nekretnine Split Dobri

Post je objavljen 16.09.2014. u 14:36 sati.