Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Hrvatski radio i ja

Još uvijek u Biogradu. Post „Daždi, daždi, daždi…“ je aktualan. Dobro, da budem iskren, meni to osobno i ne smeta. I dalje se držim one narodne: 'hvali more drž se kraja, ja u njega ni do jaja'. Nisam umočio, a ni neću kako stvari stoje, ni nožni palac u more a nekmoli jaja. I što onda radim? Otkako smo ostali sami uglavnom ništa. Posljedica je to što sam zbog ljetnog 'obiteljskog muvinga' i silnih rođendana (čitaj jedenja i pijenje) dobrano 'zahrđao'. Kako moja bolja ˝ ima monopol na gledanje TV (ruku na srce to me ne pogađa osobito) preostalo je samo slušanje radija. Nažalost i tu sam na neki način uskraćen u svom zadovoljstvu. Naime, obzirom na kvalitetu sadržaja prvog i drugog programa HR (o lokalnim stanicama ne želim ni govoriti) pretežno sam orijentiran na slušanje trećeg programa HR. O kvaliteti programa možemo diskutirati no dvije su prednosti HR3 nepobitne: nema vijesti ni reklama. A to je za odmor duše i tijela vrlo važna kvaliteta.

Ipak, kakve sam ja već kurate sreće, i sa slušanjem tog programa u kraljevskom gradu Biogradu imam određenih problema. Pokušavajući ih riješiti primjenjujem tri različita načina slušanja putem mobitela i slušalica. Kako to radim prikazuju slike.

U sobi slušam preko slušalica koje imaju priključni kabel preko tri metra duljine a kako su postavljene vidite na donjoj slici.


Ako želim slušati izvan sobe upotrebljavam slušalice s kraćim kabelima. Jedne slušalice imaju nešto dulji kabel od drugih. No od ovog prvog i nije neke velike koristi jer ih moram koristiti na način kako prikazuje slijedeća slika.


Najčešće ipak slušam ovom trećom kombinacijom na donjoj slici. Mana je što je priključni kabel za lijevo uho dvostruko kraći od kabela za desno uho pa sam prisiljen mobitel stalno držati u ruci što je vidljivo na slici koja slijedi.


Pri tome trebam, da bih imao kvalitetan prijam, sjediti upravo i samo na toj poziciji koju prikazuje slika.


I taman kad sam pomislio kako sam problem ipak na neki način riješio pojavio se novi problem. Zbog tog problema posla sam krajem srpnja e-mail uredniku HR3 i tvrtki „Odašiljači i veze d.o.o.“. Evo tog pisma:

Poštovani,
redovni sam slušatelj Trećeg programa HR obzirom da je, uz treći program HTV, jedino što se kvalitetno može slušati i vidjeti na našim radio postajama i TV kanalima. Pogotovo u vrijeme sezone „kiselih krastavaca“ koja upravo traje.

Također redovno plaćam RTV pristojbu i zato s pravom očekujem da za uloženi novac (ma koliki on bio) dobijem i određenu kvalitetu, ako već ne po sadržaju onda barem glede mogućnosti prijama.

Većinu ljeta provodim u Biogradu na moru i Treći program HR slušam preko mobitela Nokia, po naputku kojeg sam dobio od Vas, na frekvenciji 104,1 MHz. Prijam trećeg programa je daleko slabiji nego prijam ostala Vaša dva programa (a da o vrhunskom prijamu radio postaja koje emitiraju uglavnom tam-tam muziku i „kukuruz“ da ne govorim), tako da sam za kvalitetniji prijam trećeg programa bio prisiljen nabaviti slušalice s priključnim kabelom duljine preko dva metra.

I taman kad sam pomislio da sam kako-tako riješio problem javio se novi. Tijekom dana ili noći na trećem programu povremeno se javlja isprekidani ton. Kao neko štektanje ili pak kao da netko emitiranje prekida svakih pola sekunde. To se desilo i jučer, 21.07., kad sam htio slušati prijenos Osorskih večeri, moju omiljenu emisiju „Zagrebačkih šišmiša“i nakon pola noći Euro clasic noturno.

Znam da se treći program slabije sluša što nije čudno obzirom na prosječni kulturni nivo hrvatskog puka, ali ako plaćam pretplatu kao i oni koji vole „tam-tam“ i „kukuruz“ mislim da imam potpuno pravo tražiti jednako kvalitetan prijam programa kojeg želim slušati na području čitave Hrvatske.
S poštovanjem


Odgovor od „Odašiljači i veze d.o.o.“ stigao je početkom kolovoza.

Poštovani,
obratili smo pažnju na rad odašiljača HR3 s Murtera, tehničko osoblje regionalnog centra Zadar provjerilo je odašiljačku opremu kao i prijem na 104,1 te ne nalaze neispravnosti. Isto tako, pregledom svih pritužbi zaprimljenih u Kontakt centru OIV, osim Vaše, drugih nema. Možemo pretpostaviti da su u pitanju smetnje iz okoliša ili istokanalne smetnje s talijanskih odašiljača, čiji su signali prisutni duž čitave obale i s čime se Hrvatska administracija bori godinama (do sada uglavnom bez većih pomaka u FM mrežama). Napominjemo da minijaturni FM prijemnici u mobitelima (i slični) u pravilu nisu najprikladniji za ugodan-nesmetan prijem, niti kao referentni za kontrolu ispravnosti rada odašiljača, te bi Vam preporučili korištenje kvalitetnog FM prijemnika i vanjske UKV antene. Svakako Vas molimo, ukoliko bi smetnje bile češće i u obliku prekida, bez miješanja drugih signala, da nam se ponovno javite s detaljnim zapažanjima ili dostavite kontakt telefon, imajući u vidu gornju napomenu.

Za Vašu informaciju, naša tvrtka OIV izgradila je mrežu odašiljača prema potrebama nakladnika, u ovom slučaju HRT-a, stoga se pokrivenost signalom HR3 u odnosu na HR1 i HR2 značajno razlikuje - mreža HR3 je optimizirana, s manjim brojem odašiljača i koji se nalaze bliže ciljanim, gušće naseljenim urbanim područjima, a odašiljači za HR1 i HR2 na svim velikim objektima, kao i velikom broju malih, lokalnih.
Lijepi pozdrav,
J.B.


I kad sam već pomislio da odgovor od urednika trećeg programa neću ni dobiti on je stigao 6.rujna:

Poštovani gospodine,
hvala Vam na povjerenju koje ste mi iskazali svojim pismom i molim Vas da mi oprostite što na njega odgovaram s nedopustivo velikim zakašnjenjem. Ne znam kako i zašto, ali moj je kompjutor Vaše pismo pohranio među „neželjenu poštu“ (spam), a to sam sasvim slučajno otkrio tek danas.

Iskreno mi je žao zbog poteškoća u prijmu Trećeg programa Hrvatskoga radija koje opisujete, no moram Vas obavijestiti da Hrvatska radiotelevizija na njih ne može utjecati. Naime, prema postojećim zakonskim odredbama, HRT je ovlašten samo za proizvodnju radijskih, televizijskih i multimedijskih sadržaja, a za njihovu distribuciju država je koncesiju dodijelila mrežnom operateru, tvrtki Odašiljači i veze. (…)

Slobodan sam savjetovati da se za podrobne informacije o razlozima lošeg prijma programa obratite Službi za smetnje i poteškoće u prijmu zemaljskih signala digitalne televizije ili FM radija pri tvrtki Odašiljači i veze. (…)

S osobitim poštovanjem,
Zvonko Šeb
povjerenik za korisnike usluga Hrvatske radiotelevizije

Rezime:

1. Ako želiš slušati treći program HR trebaš biti „bliže ciljanim, gušće naseljenim urbanim područjima“. Biograd to očigledno nije. Za pretpostaviti je, dakle, da samo u 'gušće naseljenim' i 'urbanim' područjima žive ljudi koje ne zanimaju vijesti i reklame već ozbiljne govorne i glazbene emisije. Možda su u pravu?

2. Iako smo 'regionalna sila' „Hrvatska administracija“ nije u stanju godinama riješiti problem „smetnje iz okoliša ili istokanalne smetnje s talijanskih odašiljača, čiji su signali prisutni duž čitave obale“. Izraelci bi, primjerice, taj problem riješili s jednom ili dvije rakete. No pustimo to, oni ipak nisu 'regionalna sila'.

3. Kad odlazim na more svakako bi trebao ponijeti i svoju HF liniju obzirom „da minijaturni FM prijemnici u mobitelima (i slični) u pravilu nisu najprikladniji za ugodan-nesmetan prijem (…), te (bi mi) preporučili korištenje kvalitetnog FM prijemnika i vanjske UKV antene“. Možda da u svom dvorištu podignem i antenski stup.

4. Kako davatelj usluga Hrvatska radiotelevizija na „poteškoće u prijmu Trećeg programa Hrvatskoga radija koje opisujete“ „ne može utjecati“ „slobodan sam savjetovati da se za podrobne informacije o razlozima lošeg prijma programa obratite Službi za smetnje i poteškoće u prijmu zemaljskih signala digitalne televizije ili FM radija pri tvrtki Odašiljači i veze.“ Circulus vitiosus!

I na kraju: „neko štektanje ili pak kao da netko emitiranje prekida svakih pola sekunde“ i dalje se javlja s vremenom na vrijeme.


Post je objavljen 11.09.2014. u 22:30 sati.