Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Ode narod, kud koji mili moji...
Nema novih obavijesti .U šest godina naša županija izgubila mjesta veličine Drniša, Skradina, Murtera i Čiste Velike zajedno!

Iz gradaZadnje Srijeda 10. 09. 2014 - 10:34 - Piše: Daria Lšić


Gradska organizacija DC-a Šibenik danas se osvrnula na alarmantne podatke koji se odnose na broj rođenih i umrlih na području Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika. Prema podacima koje su preuzeli iz Državnog zavoda za statistiku, od 2007. godine na šibenskom području zabilježen je negativni prirast stanovništva u minusu od 882 stanovnika, dok Šibensko-kninska županija bilježi pad od 3.616 stanovnika.

-Ako se tomu pridoda da se u gradu Šibeniku u istom razdoblju broj zaposlenik u trgovinama i obrtima smanjio za tri tisuće, onda nije ni čudo što je iz ove županije, u kojoj je uključen i Šibenik, odselilo u inozemstvo 5.632 stanovnika, dok je iz inozemstva doselilo samo 3.078 stanovnika– kazao je Ivan Lambaša iz gradskog DC-a. Lambaša ide dalje pa katastrofalnim brojkama pridodaje još jedan podatak:

-Ako razlici novorođenih i umrlih(3.616) pridodamo razliku odseljenih u inozemstvo i doseljenih iz inozemstva(2.554) i razliku odseljenih i doseljenih u županiju (79) dolazmo do katastrofalnog podatka da je u šest godina naša županija smanjila broj stanovnika za 6.249 – sumira Lambaša. To je, dodaje, kao da smo izgubili mjesta veličine Drniša, Skradina, Čiste Velike i Murtera zajedno!

-Ovo osim što su šokantni podaci jer naše područje sve više napuštaju mali i visokoobrazovani ljudi, sve se više tonemo u beznađe i siromaštvo. Šibenčana je svakim danom sve manje bilo da se radi o umiranju ili iseljavanju u Zagreb ili inozemstvo – navodi DC-ovac te poručuje kako će njegova stranka, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima na lokalnoj i državnoj razini, učinit sve da zaustavi iseljavanje iz Šibenika.

-Stvorit ćemo sve preduvjete za gospodarski rast i zapošljavanje pa makar po hitnom postupku morali mijenjati prostorne planove i zakonske regulative kako se u bliskoj budućnosti ne bi dogodilo da se na plaži Banj Šibenčani budu izbrojili na prste jedne ruke – zaključuje Lambaša.

-----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/Post je objavljen 11.09.2014. u 08:18 sati.