Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homo-sapiens-ludens

Marketing

Uska vrata

Tekst koji slijedi preuzet je iz "Dobro sjeme", u izdanju Udruge krščana za promicanje duhovne kulture (Žrtava fašizma 2, HR, 51000 Rijeka).

"Trudite se da uđete na uska vrata: jer će mnogi, kažem vam, tražiti da uđu i neće moći."
Luka 13,24


To je Gospodin Isus Krist odgovorio nekome tko ga je upitao: "Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?" Gospodin mu je htio pokazati da je mnogo važnije biti jedan od onih koji su spašeni. Stanje srca toga koji je uputio to pitanje bilo mu je važnije negoli samo pitanje, koje je moglo biti puka isprika.
U usporedbi o širokom i uskom putu, Gospodin pojašnjava da je, usporedi li se s ravnodušnim mnoštvom, broj spašenih naznatan (Matej 7,13.14). Pritom je dodao nagovor da se uđe na uska vrata.
No što u ovome slučaju uključuje izraz "truditi se"? To znači prekinuti s životom u ravnodušnosti u kojoj se dosad živjelo, nadvladati sve predrasude i učiniti ono što mnogi ne vole: prihvatiti ruku koju pruža Spasitelj. Potrebna je hrabrost da se zanemari ono što kažu drugi, ali Gospodin veli "trudite se", jer "mnogi neće moći". Doista, većina ne uviđa. Ali ti bi trebao! U vječnosti ti neće biti ni od kakve pomoći nitko od ovih koji te sada pokušavaju spriječiti.
Spasenje je djelo Božje besplatne milosti. Nitko mu ne može nimalo doprinijeti vlastitim naporima. "Ali onomu tko ne radi, ali vjeruje u onoga koji opravdava bezbožnika, vjera se njegova uračunava kao pravednost" (Rimljanima 4,5).


Post je objavljen 04.09.2014. u 19:57 sati.