Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIRUČNIK ZA PRIMJENU PESTICIDA PREMA DIREKTIVI EZ



EDUKACIJA ZA RUKOVANJE I PRIMJENU PESTICIDA

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/2012 ministarstvo poljoprivrede objavljuje publikaciju od 213 stranica Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja radi provedbe edukacije profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika za stjecanje odgovarajućeg znanja o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida.

Priručnik je namijenjen svim korisnicima sredstava za zaštitu bilja, distributerima sredstava za zaštitu bilja i savjetnicima u prodaji sredstava za zaštitu bilja te savjetnicima u proizvodnji hrane. Priručnik je također namijenjen institucijama za provedbu edukacije i ovlaštenim predavačima s ciljem postizanja ujednačenog sustava edukacije kako bi se izbjeglo da ovlaštene institucije i predavači različito tumače područja koja trebaju biti obuhvaćena edukacijom.
Priručnik je pisan na jednostavan i razumljiv način. Objedinjuje nastavno gradivo koje treba biti obuhvaćeno edukacijom profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika u skladu s Prilogom I. Direktive 2009/128/EZ.
Cilj propisane izobrazbe je da svi koji koriste ili će koristiti sredstva za zaštitu bilja koja su namijenjena profesionalnim korisnicima, u potpunosti postanu svjesni mogućih opasnosti za zdravlje ljudi, životinja i za okoliš te se što je više moguće upoznaju s primjerenim mjerama za smanjenje rizika od uporabe sredstava za zaštitu bilja za zdravlje ljudi, životinja i okoliš.
Zadnji datum da države članice Europske unije zabrane prodaju, kupovinu i primjenu pesticida osobama koje nemaju odgovarajuću edukaciju za sigurno rukovanje i primjenu pesticida je 26.11.2015. godine.
Od ovlaštenih institucija očekuje se da nastavne materijale prilagode ciljanoj skupini, a od ovlaštenih predavača da odrede važnost pojedinih tematskih cjelina i prilagode svoje prezentacije i predavanja ciljanoj skupini obveznika izobrazbe.
Ova verzija Priručnika nije recenzirana, niti lektorirana, sve zbog želje da sustav edukacije započne što prije. Nakon što recenzija i lektura budu obavljene, ministarstvo će objaviti novu verziju Priručnika.

Priručnik se može vidjeti na web adresi ministarstva poljoprivrede:
http://www.mps.hr/default.aspx?id=11953
te tada kliknuti na naslov Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja



Post je objavljen 03.09.2014. u 17:32 sati.