Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Naslovnica i priče oko nje


Često u zadnje vrijeme dobivam mailove sa molbom da iznesem svoje mišljenje o naslovnici. Mogla sam da ignoriram jer je to bilo „ispod stola“, ali sada je i naš bocaciozg, umjesto komentara na post, tražio moje mišljenje o tome. Moram posebno naglasiti da jako cijenim njegovo pisanje i često sam se pitala zbog čega ga nikada nema na naslovnici ali i pored sve moguće analize nisam postala ništa pametnija. Meni je, kao uostalom i drugim blogerima (samo to neće da priznaju), jedino bitno da se moji postovi nađu tu, gdje po mome mišljenju, sve do jednog i pripadaju... na prvoj stranici. Zato neću da postoje neki potencijalni kandidati za naslovnicu koji će to mjesto ugroziti (a bocacciozg bi u normalnim okolnostima svakako to mogao) a neću ni da se naš urednik ljuti na mene pa me stavi, umjesto na naslovnicu, na neku crnu listu. Ne znam da li takvo što postoji na blogu ali mi je taj izraz pao napamet iz nekih špijunskih filmova.

Sve u svemu, pošto cijenim bocacciozg odazvaču se ovome izazovu a time zadovoljiti i druge koji su se javljali a ne žele da im se ime javno spominje, te napisati nešto o naslovnici. Jeste da time kvarim koncepciju svoga bloga ali who care?, ionako više nitko ne gleda formu. Malo me brine da će se još netko na mene naljutiti, za blogere mi i nije toliko bitno ali se plašim onih iza "gvozdene zavjese", ipak evo mene "grlom u jagode" pa što god da bude.Uzdam se jedino u to da sam riba, (po horoskupu doduše), ... a mi ribe se volimo međusobno (riba ribi grize rep ali glavu ne dira).

E sada, ovo što ću napisati, jeste jedan jedini put i neću više ponavljati, zato molim vas da pročitate pažljivo.

Dakle:

Mislim da previše pažnje pridajemo naslovnici, mnogo više nego što bi trebalo. Ja bih je čak i ukinula ovakvu kakva jeste i uvela rubrike: Predstavljamo nove blogere (jer uglavnom su na blogu dana i tjedna neki novi „klinci“ pa mi se čini da i Uredništvo ima isto mišljenje.). Ovim potezom bismo ukinuli svaku moguću kritiku na postojeću politiku bloga jer je, izgleda,biti bloger dana najbitnije. Time bi nestali i svi ostali nedostaci na blogu.

Ujedno bih, umesto vijesti sa bloga uvela rubriku: Zaboravljeni blogeri... prvo što svi žale za njima i ne propuštaju priliku da napišu kako su oni bili nezamjenjivi a mi (neki od nas imaju staž na blogu i po dvije-tri godine, ali nas smatraju „novima“) smo smeće. I drugo jer bi urednik imao uvijek alibi zašto svoje sopstvene postove stavlja na naslovnicu. Osobno mislim da je ova rubrika bila jedna od uspješnijih projekata na blogu.

Ukinula bih top, cool, fresh liste i pustila da se postovi vrte po datumu kako su napisani da bi oni koji se međusobno komentiraju imali bolji pregled, a na desnoj strani bih izdvojila fotke: bez njih svakako ne možemo, jer ako na blogu dana i tjedna nisu postovi novih blogera ( mislim na one sa jednim ili dva posta staža na blogu), tada to mjesto zauzimaju fotopostovi (nisam još sigurna samo da li su izabrani jer su fotke kvalitetnije od naših tekstova ili je manje vremena potrebno da se fotopost ocijeni). Ujedno bih ukinula fotoblog jer što je previše to je previše ... barem ja osobno volim i lijepu riječ.

Pjesnike, dobre (a imamo ih stvarno puno) i loše, bih savjetovala da odu na fejs, tamo mogu da se sa svojom poezijom iživljavaju koliko žele, ovdje ne vidim mjesta za njih, a izgleda da i drugi dijele moje mišljenje jer se ne sjećam kada sam ih posljednji puta vidjela na naslovnici a ona je ipak merilo kvaliteta zar ne?.

I da ne zaboravim izdvojeni komentar: njega obavezno treba ostaviti jer ne zauzimaju posebno puno mjesta pošto se većina sastoji od jedne rečenice ali je ona jako bitna jer pokazuje komentiranom blogeru da mu je blog posjećen od dotičnog, a s druge strane ima u sebi tajnu poruku: ne zaboravi da svratiš i ostaviš trag kod mene, jedna rečenica je također dovoljna.

Eto toliko od mene. Molim za razumjevanje vas blogera i urednika ali jednostavno sam morala, a ako sam nekoga "potrefila", bilo je to (ne)namjerno.

PS: Pošto se, izgleda svakih "malo po malo" pojavi potreba da kritiziramo naslovnicu i općenito blog, predlažem da se uvede igra: "Kako treba da izgleda naslovnica?" (po ugledu na onu: koji vam je omiljeni grad ... pjesnik ... glazbeni instrument) i da svatko tko je napisao nešto o tome, imenuje dva "šalji dalje" blogera. Tako ćemo stalno imati omiljenu temu koja će nas zabavljati ... sve dok nam ne padne na pamet neka dobra ideja za post, koji će biti tako dobar pa neće morati da zadovolji nikakve druge kriterije da bi se našao na naslovnici.

Post je objavljen 02.09.2014. u 18:10 sati.