Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Mora li novo uvijek pregaziti staro?

Evo mene napokon sa godišnjega ... čini se da sam u pravi čas stigao nazad u svakodnevicu, jer se po pogledu kroz prozor može zaključiti ne samo da je jesen već počela, već zamalo kao da se radi o njezinom završetku - još nam samo fale snježne pahuljice! wink

Nego, stiglo je vrijeme da se malo prihvatim i težih tema, a koliko vidim jedna od aktualnih gradskih priča je i postavljanje novih natpisnih ploča sa imenima ulica koje malo-pomalo istiskuju stare. I, sad se postavlja veliko pitanje: treba li pri tome postavljanju biti 100% konzekventan i zamijeniti baš SVE stare ploče ili bi trebalo naći nekakvu sredinu, način da se sačuva bar dio tradicije, pa da se na nekim (odabranim) mjestima sačuvaju i stare ploče?

(namjerno u ovoj prilici ne ulazim u raspravu koliko su nove ploče zaista kvalitetne/pregledne/lijepe/itd - o tome ću vjerojatno jedan drugi put, a do tada možete pročitati i odličan tekst Saše Šimprage za Pogledaj.to!)

S jedne strane, ploče sa imenima ulica su dio gradskog identiteta i lijepo je vidjeti kada se i o tome vodi računa i kada se i o tome vodi briga - već sam se i ja često žalio o neujednačenosti natpisa, fontova, dimenzija, kvaliteti izrade ... s druge strane, smatram da je važno i poštivanje povijesti, davanje mogućnosti da gosti grada, mlađi sugrađani i svi oni koji to žele vide i bar djelić povijesti. Natpisne ploče vrlo rijetko ulaze u muzejske postave i postaju eksponati klasičnih izložaba ... i baš zato bi ih bilo lijepo sačuvati negdje u njihovom prirodnom okruženju, na gradskim ulicama.

(ako se osvrnemo u inozemstvo, i Graz, Beč, Berlin i svi drugi poznati svjetski gradovi nemaju posve jednoobrazne natpisne ploče, često su sačuvane i one starije)

Ja, bar zasad, nemam pravi odgovor na ovo pitanje, već samo želju da se u nekom prihvatljivom obliku i na nekim prihvatljivim mjestima sačuvaju i pogledima građanstvu ostave i stare natpisne ploče ... bilo bi lijepo kada bi od ovog pomalo kaotičnog "bogatstva" Ilice (vidi OVDJE!) ostao neki trag i uživo, a ne samo na mojim fotkama!

Imate li vi kakvu ideju? (Mladene, ti si imao jednu, zar ne? wink)

Što mislite o svemu ovome?

Evo i mog malog doprinosa problematici tih ploča iz povijesti bloga, niza linkova iz ranog razdoblja bloga, iz 2009. i 2010. godine! A za kraj, kao ilustracija, evo i jedne od najstarijih originalnih uličnih ploča koja još nosi i broj svog rajona (datira iz doba prije Drugog svjetskog rata!)

Link prvi
Link drugi
Link treći
Link četvrti
Link peti
Link šesti
Link sedmi
Link osmi
Link deveti
Link deseti



.
Snimio: Vanja


Post je objavljen 02.09.2014. u 09:17 sati.