Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Život (ni)je bajka (2)

 photo wyl_lu_lmg_lu_136_31_large_zpsf9eada21.jpg

Flying Figure by Emily Ford


Probudivši se, Rose je još na trenutak ostala stajati na pragu jave, još uvijek oklijevajući da u stvarnost zakorači, još uvijek licem okrenuta snu.
A san se još uvijek odupirao javi. Živ, obojen jarkim bojama, za razliku od sivog jutra.
Bio je to san kakav povremeno svi ljudi sanjaju. San o letu.

Svojom anatomijom čovjek je prizemljen, na javi poletjeti može samo na krilima koja nisu dio njegova tijela. Čovjek nije tica, da bi poletio treba mu letjelica. Balon, avion, jedrilica. Ili ono jedro kojim lete paraglajderi ... pomisli Rose. Težeći letu čovjek je uspio pobijediti gravitaciju, uzletom duha smislio je strojeve koju mu omogućuju let, strojeve koji lete brže i višlje od svake ptice, od svakog stvora kojem je priroda podarila krila.

Zašto onda ipak sanjamo let koji ne ovisi o 'mehaničkim krilima'?
Zašto ipak i dalje zavidimo pticama?
zapitala se Rose.

Ako je vjerovati Freudu, iza manifestnog sadržaja sna uvijek stoji latentna misao. Sanjač zna smisao sna, a ipak mu taj smisao ostaje skriven. Stoga se sanjači, kad se iz sna probude, često utječu tuđim tumačenjima vlastitih snova. Sanjarica ili psihoanaliza, u biti i nema bitne razlike. U svim nastojanjima tumačenja snova, 'narodskim' ili znanstvenim, posiže se za razotkrivanjem mehanizma zamjene kojim san 'zaogrće' svoje značenje plaštom slike ili simbola, prikrivajući ga i izvrćući.

Snovi su halucinatorno ispunjenje želja a to postaje očitim kad otkrijemo skriveno značenje sna - pisalo je u objavljenim predavanjima Sigmunda Freuda za kojima je Rose posegnula probudivši se.

Krivnju za iskrivljenje kojim san skriva svoje značenje snivaču, snosi cenzura - čitala je Rose dalje.

Cenzura dakle djeluje izostavljanjem, mijenjanjem, pregrupiravanjem građe sna. A cenzor iz sna ne zaspi kad se snivač probudi - pomisli Rose.

Cenzor ostaje budan i na javi. Snaga cenzure ne iscrpljuje se time što je izvršila iskrivljenje sna, pa se nakon toga ugasila, već nastavlja postojati kao trajna institucija, i to s namjerom da i nadalje održava iskrivljenje sna.

Budite uvjereni da kad odbijete prihvatiti ispravno izvršeno tumačenje nekog od vaših vlastitih snova, činite to iz istih onih motiva, zbog kojih je i nastala potreba za cenzurom snova, proizvodnjom iskrivljenih snova i nužnošću tumačenja -
pisao je Freud dalje.

E pa, gospodine Sigismunde, nisam baš posve uvjerena u to - reče Rose i zatvori word dokument u koji je spremila Freudov tekst 'skinut' s interneta. Čekao ju je posao, zavirivanje u tumačenja slova o letu u sanjaricama odložit će do večeri. Možda su ta tumačenja zasnovana na narodnim vjerovanjima o naravi sna uvjerljivija od psihoanalitičkih - pomislila je. U međuvremenu mora obaviti pripreme za jesenski ispitni rok. Sastaviti testove, pogledati na mail pristigle seminarske radove studenata, a i pisanje sažetka rada za predstojeći znanstveni skup ne trpi ni dana odlaganja.

Rose ponovo osjeti one točkice na leđima koje je gotovo zaboravila. S nelagodom pomisli da mora ponovo pogledati. Više se nije mogla obmanjivati kako se radi samo o ugrizima komaraca.
Bolno pulsiranje u njima postajalo je sve jače i Rose s gađenjem i užasavanjem pomisli na zakukuljenu ličinku nekog parazita koji joj se zavukao pod kožu. No, posao je čekao. A to je prava blagodat.
Zaokupit će je i odvratiti od ružnih pomisli.



(nastavak slijedi)

...

Za one kojima se ne čita priča - mali ljetni prizor(i) iz moga vrta :







Post je objavljen 01.09.2014. u 13:21 sati.