Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Animal (2014)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Prijatelji planiraju vikend provesti u prirodi, odnosno u dubini šume u kojoj se ubrzo izgube. U potrazi za svojim autom nailaze na krvoločnog predatora neobičnog izgleda koji ih počinje progoniti po njima nepoznatom teritoriju...



Animal attack filmove nisam nikada pretjerano preferirao u svijetu horror filma, bazično zato što me je većina razočarala još kao klinca, kada sam bio znatno tolerantniji prema žanru. Naravno, uvijek je i u ovoj podvrsti bilo uspješnica i kvalitetnih prikazivanja neke koljaže ili dobre priče, no ovaj je žanr pretjerano uništio upliv monstruma i miješanje s kojekakvim paradama gluposti i neoriginalnosti. Sjetimo se samo Asylum kompanije i filmova čudnih naziva, još čudnijih hibrida životinja itd. Stvarno se napravi sprdancija prema žanru kojemu najmanje treba takav publicitet. No, osvrnimo se na Animal, film izašao ove godine koji je premijerno prikazan prije nekoliko mjeseci. Dakle, čudna prijetnja kolje ljude koji se pronađu preko noći u dubini šume, a pravoga razloga za sve i nekih skrivenih motiva nema, ovo je tipičan pustimo-mozak-na-pašu horror film. Može se reći da je u nekoliko navrata i zatupljujuć i previše lakomislen, ukoliko ne želite neki film koji bi sam po sebi mogao imati smislenu radnju. Jurnjava po mrklom mraku, mnogo slabo vidljivih scena, ok efekti, iritirajući i ispodprosječni glumci rezultirali su još jednim promašajem 2014. godine, pored toliko mnogih i još gorih. Ipak, drago mi je da imam želuca svemu dati šansu, ali me svaki put zapanji koliko se nešto loše odradilo, a moglo je biti puno bolje, sažetije i kvalitetnije, unatoč novcima, ne može ni visok budžet pomoći pomanjkanju dobre priče.



Općenito me u filmovima nervira pretjerani mrak, kada se rijetko kada može nazirati o čemu je riječ, primjer je samo film The Cave iz 2005. godine. Nebuloznost gdje glavni junaci susreću ostale likove u priči je potpuno bespotrebna, no naravno, potrebna je ukoliko se nema nikakvih drugih ideja za popuniti vrijeme i iskalkulirati broj žrtava. S druge strane, stvorenje izgleda prilično dobro, prilično usporedivo s nekim Cenobitom iz Hellraiser serijala, no naravno, bez dodatne opreme. Krvoločno stvorenje zapravo je prilično slabo napravljeno gledano sa strane samoobrane, ali ponekad i ofenzive, barem što se tiče dinamičnih scena kojih iako ima u nemalom broju, nisu dovoljno iskoristive i preblago su napravljene. Osim par kratkih trzavica kada se stvorenje pojavi, film vas neće uplašiti i nećete se osjetiti uznemireno, stoga se može reći kako je atmosfera potpuno promašena te sam moćan eksterijer kao što je šuma nije mogao pomoći kako bi se nešto od ovog filma pametnije moglo napraviti. Kraj filma je jedan od rijetkih solidnih dijelova u samom poluotkrivanju što se to u šumi događalo, ali nadajmo se kako nikada neće doći do drugoga dijela, ili, ako već dođe, da će drugi dio preuzeti netko drugi.



Ništa nisam pretjerano očekivao osim mindless jurnjave koja će završiti s kojekakvim prožvakavanjem akcije, nekoliko solidnih efekata i bezvezne priče. Animal je film za zaboraviti i vjerujem kako će uskoro to i postati.

Post je objavljen 30.08.2014. u 13:09 sati.