Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bruckner

Marketing

top gun



jeste sigurni da nam treba baš toliki ... top? jesmo kume, bolje to nego betonizacija i pelješki most. nemamo izbora. a ... dobro onda ...


"23. listopada 2012. u Zagrebu osnovana je udruga »Pelješki most«, kao neprofitna organizacija, s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju Pelješkog mosta"
nono

... "Ukupna dužina mosta s pristupnim cestama iznosi 2,38 km, a cijena se procjenjuje na dvije milijarde kuna, točnije, jedan centimetar mosta iznosi oko 7500 kn.

»Most zato jer je to konačni izbor koji su potvrdili radovi naših najraznovrsnijih stručnjaka, koji je dobio građevinsku dozvolu pa je to jedini dokument koji ima garanciju i na njega se oslanjamo. A novac prikupljamo za najljepši, najveći, najviši, najudobniji, najsigurniji most«, naglašava predsjednica udruge »Pelješki most«, novinarka i urednica emisija »Škrinja« na Hrvatskoj televiziji, Branka Šeparović.

»Bilo naroda – Gradimo Most«, prva javna akcija i slika stotine brodova i brodica kako svojim krmama i pramcima premošćuju more između Komarne na kopnenoj strani i poluotok Pelješac kod Brijeste, obišla je još 9. rujna prošle godine Hrvatsku.

»Spojit ćemo rastavljenu državnu granicu krvlju iscrtanu, od UN-a priznatu. Premostit ćemo apsurd prebogate zemlje, a siromašnih ljudi – tragediju domovine iz koje Hrvati iseljavaju, a stranci useljavaju. Izgradit ćemo izlaz iz džungle globalne krize kojom tutnji agresija manjine, a jauče agonija većine. Jer most gradimo sami, slobodni od zamki kredita i ucjene bilo kojeg lobija«, ističe Šeparović.

Stoga članovi udruge već mjesecima pozivaju na uplatu makar mikrona, milijuntog dijela mosta, u iznosu 7,5 kn, iako očekuju i veće donatore. Ako se novac za most prikupi, Udruga će sredstva ustupiti državi koja jedina može graditi most budući da se gradi o pomorskom dobru i važnoj prometnici.

»Između zastrašujućih dugova i enormnog novca koji se dijeli preko fondova, mi nudimo rješenje vlastitog angažmana. Ako se novac ne prikupi u dovoljnim količinama i razumno vrijeme, udruga ima ugovor sa bankom da se svakom uplatitelju vrati novac uvećan za kamate. Čisti računi – vječno prijateljstvo, krasan most«, napominje predsjednica udruge

Dva anđela jednoga mosta

Na obje strane Pelješkog mosta članovi Udruge planiraju postaviti dva 4,5-metarska anđela, replike s oltara pavlinske barokne crkve Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi. Anđela na Komarni, mjestašcu koje pripada Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nazvat će Duje, dok će onaj s morske strane, budući da Pelješac i Brijesta pripadaju Dubrovačkoj biskupiji, nositi ime sv. Vlaha. »Zahvaljujući velikoj susretljivosti lepoglavskog župnika Andrije Kišićeka, skeli gospodina Zorčeca iz Čakovca, skeniranju najmodernijom aparaturom mlade ekipe Držislava Dleska, stručnim savjetima Ksenije Šestek Ručević, ali najviše spremnosti Damira i Nikice Ujevića da izliju uvećane replike – anđeli će s lepoglavskog oltara uskoro na more, na vrh isturenih glavica obala gdje će most spojiti kopno i poluotok Pelješac«, najavljuje predsjednica udruge Šeparović.

Jedini s »puknutom« granicom

»Dvadeset sedam europskih naroda i njihovih država 'primili' su nas konačno! na naš kontinent. Ali prvi put u povijesti jedna zemlja nema 20 godina riješenu svoju granicu, šuti o golemom dijelu okupiranog teritorija koju su neupitno naši po međunarodnom priznanju UN-a. Jedina smo od 193 države koja ima 'puknutu« granicu u dužini od 2 i pol kilometra, a upravo nam osim Slovenaca u Savudrijskoj vali i Crnogoraca u Bokokotorskom zaljevu, i BiH crta famozni Dimnik, slobodan prolaz kroz naše more od Neuma do Italije.

U tom bezdanu što zjapi između Komarne i Brijeste nataložilo se sve zlo robovlasničkog, anarhističkog, divljeg scenarija 'otvorenog tržišta' i sva sluganska podlost domaćih juda«, upozorava predsjednica udruge Šeparović.

Prema njezinom razmišljanju na ruku »negraditeljima« ide »materijalno osiromašen i duhovno manipuliran« narod koji ne pruža otpor i kako prima objašnjenje kako se most ne gradi jer nema novca ili kako treba čekati pa će ga jednom sagraditi Europa: »Vlada je objavila manjak novca kao lažno objašnjenje. Oko dvije milijarde kuna za strateški najvažniji objekt države nije veliki novac. To je manje od jedan posto bruto nacionalnog dohotka, a podijeljeno na nekoliko godina gradnje još manje, a budući da od prve uložene svote država naplaćuje poreze i PDV – još manje.«

Cijena jednog centimetra mosta je tisuću eura, a donatori mogu uplatiti manje ili veće iznose, ovisno o mogućnostima. Primjerice, jedan mikron, milijunti dio mosta, stoji svega 7,5 kuna, no mi računamo i na “kapitalce”, koji će za metar mosta platiti 100 tisuća eura – kaže Branka Šeparović, koja sa skupinom od 15 renomiranih stručnjaka iz različitih područja od ljeta prošle godine razrađuje model financiranja 2,4 kilometra dugog mosta koji bi teritorijalno povezao Hrvatsku.

Novac ćemo donijeti Liniću na stol

- Državni dužnosnici izjasnili su se za most, ali su rekli da za izgradnju nema novca. Upravo to je bio okidač za naš angažman. Odlučili smo sami prikupiti novac i donijeti ga na stol ministru financija Slavku Liniću. U našoj inicijativi nema muljanja ni skrivenih motiva, kao kod pojedinih lobija koji zagovaraju tunele i koridore. Svi radimo volonterski i kroz Statut udruge jamčimo povrat novca ako naša zamisao nekim slučajem propadne – ističe Šeparović, te objašnjava kako se novčani prilozi mogu uplatiti sukladno uputama na web-stranici www.peljeski-most.hr.

- Sve je apsolutno transparentno. Prilozi koji sjedaju na račun banke u najkraćem mogućem roku pretvaraju se u blagajničke zapise i pohranjuju u trezoru Hrvatske narodne banke, čime se eliminiraju sve moguće zloporabe. Novac pretvoren u zapis uz potpis odgovornih iz Udruge zatim se prosljeđuje Ministarstvu financija. Ako ne uspijemo prikupiti novac, svim donatorima slijedi povrat uplata.

Novac uplatitelja koji se ne jave za godinu dana čuvat će se pri Općinskom sudu u Zagrebu – objašnjava predsjednica udruge način prikupljanja nedostajućeg novca za most, koji bi se, veli, gradio prema postojećem projektu IGH.

"Udruga Pelješki most je neprofitna organizacija nastala zbog zajedničkog interesa članova i mnogih drugih ..."

Usprkos svemu most će biti sagrađen i to je jedini mogući način, novcem prikupljenim od dobrovoljnih priloga. Ovi anđeli su za mene najljepši na svijetu koji su napravljeni, to su brončane replike originala iz Pavlinske lepoglavske crkve. Ovo su modeli anđela koji će biti postavljeni na Brijesti i Komarni, a njihova veličina iznosit će 4,5 metra - kazala je Šeparović dodajući kako im je jako važno bilo da su mjesta/parcele na kojima će biti postavljeni anđeli u privatnom vlasništvu.
- Ova dva anđela na Komarni i Brijesti bit će dvije ruke, a most molitva da nam poveže domovinu i da nas spasi od svega što nas čeka – objasnila je Šeparović."
http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=22940

Post je objavljen 26.08.2014. u 11:18 sati.