Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zašto plastika?

Plastika je svuda oko nas. Ako se osvrnete u stanu, u autu, na radnom mjestu, na ulici, a posebno u robnoj kući ili trgovačkom centru, svugdje ćete zamijetiti plastične proizvode. Plastike se danas u svijetu proizvede više nego svih metala zajedno i to u količini od skoro 300 milijuna tona godišnje. Ogromna količina, posebno kada se zna, da je 1960. godine proizvedeno svega 8 milijuna tona. Svjedoci smo da plastika svakim danom zamjenjuje materijale kao što su drvo, papir, keramika, staklo, metal... Zašto je tome tako? Očito je, da plastika posjeduje svojstva koja drugi navedeni materijali nemaju.







Plastika je prvenstveno lakša od konkurentskih materijala, posebno metala, pa su i proizvodi od plastike lakši. Kakve to uštede donosi samo u svakodnevnom transportu, ne treba niti spominjati. Zamislite samo kućanske aparate i računala izrađene od metala, keramike ili drva. Plastika se zbog svoje polimerne prirode i plastičnih svojstava najlakše prerađuje, što znači da se za izradu proizvoda troši daleko manje energije po proizvodu u odnosu na sve druge materijale. Plastika se lako boji u masi i nije joj potrebna nikakva dodatna vanjska zaštita od korozije, bakterija, kemijskih agenasa i atmosferilija. Plastika je općenito otporna na kiseline i lužine, te najbolji toplinski i električni izolator.






Kao kemijski inertna, potpuno je medicinski neškodljiva, pa se od nje izrađuju razni umetci za ljude i općenito ima vrlo široku primjenu u medicini. Prednost plastike je i ta, da se plastika može proizvesti s posebnim svojstvima ovisno o krajnjoj upotrebi (inženjerijska plastika i kompoziti), visoke čvrstoće i žilavosti, tako da bez problema može zamijeniti metale kao konstrukcijski materijal, a istovremeno je puno lakša. Najveći napredak i uštede na tom području ostvarila je automobilska industrija. Zato se na tržištu može naći nepregledan broj različitih osnovnih sirovina i dodatnih aditiva za izradu plastičnih proizvoda.


Proizvodi od plastike dijele se u tri grupe:



- Jednokratni ili privremeni proizvodi, u koje spada sva ambalaža, proizvodi za jednokratnu upotrebu te proizvodi do godine dana prosječne upotrebe. Ti proizvodi čine 40 % ukupno prerađene plastike. Materijali koji se najviše koriste za izradu takvih proizvoda su PE-LD - polietilen niske gustoće, PE-LLD - linearni polietilen niske gustoće, PP - polipropilen, PS - polistiren i PET - poli(etilen-tereftalat).







- Trajni proizvodi čije je vrijeme upotrebe od 3 do 15 godina. U ovu grupu proizvoda spadaju kućanski aparati, audiovizuelna oprema, računala, namještaj, dijelovi vozila, igračke i sportska oprema. Ti proizvodi čine oko 35 svih plastičnih proizvoda. Plastike koje se najviše koriste za izradu navedenih proizvoda su PP - polipropilen, ABS - akronitril/butadien/stiren, PA - poliamid (najlon) i PVC - poli(vinil-klorid).








- Infrastrukturni proizvodi čije je vrijeme upotrebe preko 20 godina. U ovu grupu plastičnih proizvoda spadaju plastične cijevi, građevinska stolarija i fasadni materijali, plastični materijali za javne radove, oprema za elektrodistribuciju i telekomunikacije. Ovi proizvodi čine 25 % proizvedenih plastičnih proizvoda. Glavni plastični materijali su PVC - poli(vinil-klorid) i PE-HD - polietilen visoke gustoće.






Oprema za proizvodnju plastičnih proizvoda ekstruzijom, brizganjem, puhanjem, prešanjem, kalandiranjem ili vakumiranjem jednostavna je , puno jeftinija i troši puno manje energije po jedinici proizvoda. Ne može se usporediti trošak lijevaonica metala ili tvornica keramike sa jednostavnom mašinom za brizganje plastike i odnosnim troškom. Isto tako nije usporedivo vrijeme izrade, koje je kod plastike iznimno kratko.







Sve navedeno čini plastiku materijalom sadašnjosti i budućnosti.



Izvor: Drvoplast




Post je objavljen 25.08.2014. u 13:13 sati.