Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

POGLED S VUKOVARSKOG VODOTORNJA

Posljednjih godina jako puno fotografija je iz Vukovara i vecinom su sve slicne.....vodotoranj, bijeli kriz, radnicki dom, centar grada..... Prije nekoliko dana bio sam sa dva prijatelja isto strastvena fotografa na porusenom vukovarskom tornju koji je nakon Domovinskog rata 1991 godine postao na neki nacin simbol grada i mnogi cim vide fotku ovog tornja znaju da se radi o Vukovaru.
Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, visok je 50 metara a izgradila ga je zagrebačka tvrtka Hidrotehna prema projektu tvrtke Plan u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. "Najpar-bašći", na ulazu u vukovarsko gradsko naselje Mitnicu. U to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2.200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi. Do Domovinskoga rata gore je bio restoran iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica.
U 1991. godini vodotoranj su, tijekom bitke za Vukovar, teško oštetile srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora toga grada.Tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto.
Vodotoranj bi kao simbol Vukovara, prema planovima, izvana trebao biti konzerviran, dok bi njegova unutrašnjost bila uređena u funkciji života, budućnosti.[3] U planu je, pri vrhu tornja, restoran i vidikovac s rotirajućom plohom usmjeravajući pogled na Dunav i Vukovar te prema Osijeku i Iloku.
(Izvor Vikipedija)

Uzivajte u fotografijama ;)





Post je objavljen 20.08.2014. u 08:14 sati.