Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Kakav me Zaboland docekao

Mjesec dana u domovini obicno je dovoljno za spoznaju da ni tamo ne tece med i mlijeko, te da su lijepa sjecanja iz djetinjstva i mladosti tek sjecanja. No s druge strane opet je zanimljivo vratiti se u Zaboland, koji ne prestaje iznenadjivati.

Tako me u postanskom kaslicu docekalo pismo policije u kojoj traze moju pomocu u vezi rjesavanja razbojstva u kuci u blizini moje zgrade. Razbojstvo se dogodilo 20. srpnja u 4 ujutro. Vec su razgovarali s ostalim stanarima, no ja nisam bio doma, pa ako sam sta vidio da im javim.

Na vijestima se najvise prate dogadjaji u Haskom kvartu Schilderwijk. Koji je navodno jezgra muslimanskih ekstremista, te se tu i tamo vije zastava fundametalisticke IS. Prije par tjedana su tamo bile demonstracije protiv IS-a. Demonstrante je napala grupa zagovornika IS-a. U kvartu zivi oko 90 posto alohtonog stanovnistva. Inace jedne novine su otkrile da je oko 100 miljuna eura, koje je trebalo biti ulozeno u poboljsanje zivota u tom kvartu zavrsilo u krivim rukama, tj. dzepovima. Schilderswijk u prijevodu znaci Kvart slikara. Bas lijepo ime.

Susjeda Chanine mi je dosla na caj. Ona je samohrana majka sa sincicem od 3,5 godine, koja zivi kat iznad mene. Preko ljeta mi se brinula za dvije biljke, pa sam je pozvao da je zahvalim i malo smo popricali. Njezin sin ce druge godine u skolu. Djeca u Zabolandu idu sa 4 godine u skolu (!?). Kako je nama osnovna skola odmah iza ugla pretopstavljao sam da ce ga tu dati u skolu, ali njezin odgovor je bio rezolutan: „Ovdje ga sigurno necu dati u skolu.“ Na moje inzistiranje je objasnila i zasto. „Ne bi trebalo diskriminirati, ali ja sam isla u skolu na selu. Ovdje je puno alohtonske djece, koja imaju problema s jezikom, jer doma govore neki drugi jezik. Ja necu da to onda lose utjece na njegov razvoj. Ja nemam nista protiv njih, i ne smeta mi ako ima par 'obojenih' u razredu, ali ne zelim ga dovesti u situaciju da je on jedino 'bijelo' dijete.“ Dat ce ga u skolu u selo, gdje zive njezini roditelji, udaljeno jedno 15-ak kilometara.

Clanak u novinama: „U provinciji Twente ponovno ukradena dva mlada klokana“. Obratite paznju na rijec „ponovno“.

Dok kod nas vlada sveopce odusevljenje zbog IKEA-e. U Zabolandu su sindikati najavili demonstracije protiv te iste IKEA-e. Zbog iskoristavanja vozaca iz Istocne Europe, koji rade za preniske place i moraju mjesecima spavati u svojim vozilima.


Post je objavljen 16.08.2014. u 15:12 sati.