Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

DORH je spriječio prijenos koncesije Nauta Lamjene na riječki M-inženjering

DORH je spriječio prijenos koncesije Nauta Lamjene na riječki M-inženjering

http://www.057info.hr/vijesti/2014-08-14/dorh-je-sprijecio-prijenos-koncesije-nauta-lamjene-na-rijecki-m-inzenjering



Kada sam išao vidjeti spise na Trgovačkom sudu, otkrio sam dokument koji je naša velika pobjeda, kazao nam je Mario Košta, bivši sindikalni povjerenik i otpušteni šef proizvodnje Nauta Lamjane u stečaju.

Od četvrtog mjesec, od kada je na skupštini vjerovnika donesena odluka da se koncesija prenese na M-inženjering iz Rijeke, mi smo se borili protiv toga, dodao je Košta, istaknuvši kako je sad posve jasno zašto je Riječanin Alein Khan došao u Lamjanu, a izabrala ga je stečajna sutkinja Ardena Bajlo.

Košta je u dokumentaciji na Trgovačkom sudu našao i požurnicu koju je, četvrti dan nakon što je preuzeo „škver" Ministarstvu pomorstva uputio stečajni upravitelj Khan.

Međutim, pomoćnik ministra Igor Butorac u svom se dopisu od 7. srpnja očitovao o prijedlogu odluke o prijenosu koncesije, navodeći kako se prijenos neće predložiti Vladi jer je Državno odvjetništvo ustvrdilo kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti po kojima bi M-inženjering dobio tu koncesiju koju je Država dala i ostaje Nauta Lamjani.

Iako su već izgubili vjeru u institucije, pokazalo se, po riječima Košte, kako je pravda spora, ali dostižna.

Košta je izborio još jednu pravicu u odnosu na stečajnog upravitelja Khana koji je proglasio ništavnim ugovore o radu sklopljene s bivšim stečajnim upraviteljem Ivanom Rudom. On je radnicima ukinuo pravo na godišnje odmore, ali je inspekcija rada ustvrdila kako je to nezakonito ponašanje te ga je prijavila Prekršajnom sudu na kojem će Khan osobno, ali i tvrtka morati platiti kaznu.

Na žalost, u sveopćem neredu Nauta Lamjana nije dobila posao na remontu platforme, ali je na računu tvrtke ostalo još 1.6 milijuna kuna od naplaćenog posla na malim brodovima.

Iako je morao već obavijestiti vjerovnike o odbijenom prijedlogu za prijenos koncesije, Khan je jučer pod pritiskom javnosti priznao konačnu odluku te najavio stečajni plan. Ali tek da se riješi sudski spor s Erste banke za navodnih 7.5 milijuna kuna duga na račun Nauta Lamjane.

Od Košte smo doznali kako je novo ročište zakazano 29. kolovoza, na kojem će biti predočeno i četvrto vještačenje spornog iznosa koji je povezan s bankom sa sjedištem u Rijeci.

Jedino što Košta ne zna jeste odgovor na pitanje zbog čega dokumentacija škvera iz travnja, svibnja i lipnja nije dostupna na pisarnici Trgovačkog suda već je u sudnici Ardene Bajlo. Ali, iz dokumentacije od srpnja imamo već dovoljno dokaza za traženje smjene stečajnog upravitelja Khana i sutkinje iz stečaja Nauta Lamjane, najavio je Mario Košta.


Post je objavljen 14.08.2014. u 14:03 sati.