Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Bolesti probavnog sustava


Kolitis
Predstavlja upalu debelog crijeva.
Ljuska crvenog luka, afrički trputac, odoljen, lincura,sladić, bergenija, krkavina, zečji trn, blaženak, krestušac, smokve, žutika.
Ako je dio debelog crijeva kirurški odstranjen, smanjite unos masnoća koja obično izaziva proljev i nadutost.
Koristit će puno tekućine i hrane bogate biljnim vlaknima, međutim kod pojačanog napadaja ograničite konzumiranje hrane bogate biljnim vlaknima, kako bi se crijeva odmorila i simptomi smanjili na najmanju mjeru.

Enteritis
Predstavlja upalu tankog crijeva.
Sok od mrkve, šipak, metvica, blaženak.
Izbjegavajte potpuno crveno meso i mlijeko, hranu bogatu biljnim vlaknima i svu teško probavljivu hranu.

Nadutost crijeva
Stanje u kojem dolazi do povećanja trbušnih tj probavnih plinova. Većina ljudi dnevno proizvede oko pola do jedne i po litre plina. Omjer sastava plina uveliko ovisi o bakterijama koje žive u debelom crijevu ili fermentaciji konzumirane hrane u ostalim dijelovima probavnog trakta, prije ulaska ostatka hrane u debelo crijevo. Prosječno 30-150gr neprobavljene hrane svakoga dana dospijeva u debelo crijevo u obliku ugljikohidrata. Neugodan miris vezan je za sumpor, a kojeg proizvodi određena bakterija koje ne prebiva u organizmu svakog čovjeka.
Hrana koja posebno izaziva nadutost je hrana bogata složenim šećerima (grah, kupus, blitva, brokula, šparoge i drugo povrće i integralne žitarice), hrana bogata škrobom (krumpir, kukuruz, brašno i proizvodi – jedina iznimka je riža),luk i ostala hrana bogata fruktozom (artičoke, kruške i pšenica), tamno pivo i crno vino, hrana bogata šećerom sobotolom (jabuke kruške, breskeve, šljive i proizvodi bogati umjetnim sladilima), hrana bogata biljnim vlaknima (zobene pahuljice, grah, grašak i većina voća).
Kičica, sok peršina, pelin, paprena i klasasta metvica, češnjak.
Dobro bi bilo jesti namirnice koje obiluju cinkom – bademe, puretinu, marelice koji poboljšava probavu bjelančevina. Korisno je hrani u što većoj mjeri dodati češnjaka i đumbira.

Proljev
Predstavlja grčenje utrobe i omekšanje stolice.
Turica, jabuka, osušena borovnica, kupina i malina, kamilica i metvica, rogač, mrkva, oman, piskavica, nar, hrast, afrički trputac, jaka crna kava, češnjak, riža, kiselica.
Izbjegavajte masnu hranu, mliječne proizvode, umjetno zaslađenu hranu i pića, hranu koja stvara nadutost.
Koristit će vam banane (blage i lako probavljive sa visokim sadržajem kalija, bogate pektinom i inulinom (probiotik potiče rast korisnih bakterija u crijevima), bijela riža i pire od krumpira, jabučni sok i dvopek, jogurt, kuhana piletina, borovnice.

Zatvor
Znači neredovita, tvrda, otežana stolica.
U 95% slučajeva zastoj se događa u debelom crijevu.
Lan, afrički trputac, aloja, pasji drijen, američka i obična krkavina, sena, piskavica, kineska rabarbara, sjeme lana, oskoruša sirup, pšenične mekinje, rasol kiselog kupusa, maslačak, suhe smokve i šljive, cikla, bazga, šipak, limun, crveni luk i češnjak.

Gubitak teka
Uzrokuje često simptom nekih bolesti. Pridonosi nedovoljno tjelesnih aktivnosti. Za poticanje teka jedite češće i u manjim obrocima.
Rajčice potiču tek, hrana bogata vitaminom B12 (školjke, jetrica pureća, hobotnica, plava riba, janjetina, sir, jaja, nemasna govedina, jogurt, sjeme sezama, juneća plećka, tamna čokolada, kikiriki); vitamin D (gljive, plava riba, sok od naranče, sir) povećano izlaganje suncu, još su dobri crvene ljute paprike, zeleni čaj, češnjak, kliničići, koromač.

Hemeroidi
Troskot, stolisnik, jarebika, gospina trava, šumska jagoda, crna hudika, crna malina, kopriva, maslačak, kamilica, ječam, preslica, likovac, divlji kesten, vodopija, pšenica, pirika, kopriva, vrba, kopar, zečji trn.
Pomaže što više tekućine, šetnja po svježem zraku, lagana gimnastika, cikla i mrkva.

Bolesti jetara
Mrkva, osljebad, maslačak, vodopija, kineska angelika, sladić, bocasta tikvica, bijela breza, đumbir, kurkuma, troskot, veliki trputac, pelin.
Izbjegavajte prejedanje, ne jdite 2-3 sata prije spavanja, spavajte što duže, jedite više malih obroka, ishranu promjenite postupno.

Kamenac u žući
Žučni kamenci stvaraju se od kolesterola i drugih supstanci koje žuć sadrži.
Rotkva i med, oskoruša, breza, šumska jagoda, lincura, cikla, neven, sok od kiselog kupusa, mažuran, konoplja, kantarion, kukuruz, iđirot, maslinovo ulje, brusnica, troskot, maslačak, jarebika, stolisnik.


Post je objavljen 13.08.2014. u 09:53 sati.