Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

POTPREDSJEDNIK ZADARSKE ORGANIZACIJE SDP- a TRAŽIO PREIMENOVANJE HRVATSKIH NAZIVA ULICA U TALIJANSKI NAZIV

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


POTPREDSJEDNIK ZADARSKE ORGANIZACIJE SDP- a TRAŽIO PREIMENOVANJE HRVATSKIH NAZIVA ULICA U TALIJANSKI NAZIV



U ime devet oporbenih vijećnika, SDP-ovac Darko Vrdoljak, potpredsjednik zadarske Gradske organizacije SDP-a je po hitnom postupku na zadarskom Gradskom vijeću tražio uvrštavanje u dnevni red točke o preimenovanju Široke ulice u talijanski naziv Kalelarga.

Prema statutu članka 2. SDP-a jedno od načela i ciljeva stranke je poštivanje antifašizma kao civilizacijske tekovine suvremenog svijeta. I gle čuda, njezin potpredsjednik traži preimenovanje hrvatskih naziva ulica u talijanski. Eto tko su mladi SDP-ovi antifašisti. Mijenjali bi hrvatske nazive kao da im je mentor bivši talijanski ministar za odnose s parlamentom i podtajnik u Berlusconijevoj vladi, Carlo Giovanardi koji je objavio pismo na internetskoj stranici Asocijacije Venezia-Giulia-Dalmazia pod naslovom «Jednoga dana kada se talijanska toponomastika vrati u Zadar» u kojemu navodi.

«Bit će to lijep dan kada u povijesnom središtu Zadra, primjerice, odmah do hrvatskih naziva Ulice Frederica Grisogona, Ulice Jurja Barakovića, Ulice knezova Šubića bribirskih i Široke ulice – kako su ih 1945. prekrstili Hrvati naselivši grad – budemo mogli čitati i stare talijanske nazive Calle del Paradiso, Calle del Conte, Via dei Tintori i Calle Larga», piše Giovanardi, navodeći kako je, naravno, riječ o nazivima ulica i trgova koji nisu kompromitirani od strane fašizma.

Povratak starih talijanskih imena ulica koja bi stajala odmah ispod postojećih hrvatskih, Giovanardi objašnjava i kao podsjetnik svim narodima bivše Jugoslavije. Naime, na ovim prostorima se desetljećima kao jedna od najgorih optužbi na račun fašizma isticala nasilna talijanizacija slavenskih imena, tj. brisanje onoga najvrjednijeg što svaka osoba posjeduje, vlastiti identitet.

Ovih dana u Zadru pojedini incijatori za preimenovanje Široke ulice u talijanski naziv Kalelarga prijete Hrvatima, novinarima, urednicima, političarima i dr. SHZ im poručuje kanite se prijetnji jer ste prozirni Vi i Vaši mentori, a 11 tisuća potpisnika na koje se pozivate su prevarom srljali kao guske u maglu.


POSLANO:

1. Predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću


U Zadru, 6. kolovoza 2014. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


Post je objavljen 06.08.2014. u 13:02 sati.