Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mekon

Marketing

I tak dalše ………….

Čaga v Lapizdariji ………………….



Nemreš verovati.. dojdem na Jezuitcki trg i kaj vidim… Ništ.. zapraf vidim prazni trg .. brez ijenog sparkiranog avtomobila.. To je velka slučajnost .. Tu ak nije tak puno teh zparkiranih da nemreš projti onda je barem jen tu spredi Klovičevih dvora.. Zapraf su ti Klovičevi dvori stari obnovleni Jezuitcki samostan .. Je to jena starina med najstarešim na Gornjem Gradu.. Pa ja zdaj nebum preveč o tomu pripovedal..makar se ima kaj.. od oneg kaj sam si zgruntal.. Jedin je dobro nekaj kazat za ovu tu lepu fontanu.. Negda gda sam još bil fakinček..ta je fontana delala.. bila je puna vode koja je curela onoj zmji z gupca .. kaj ju of tu železni hoče zagutit.. Ti ne moram posebno reč da smo se tu po ljetu kupali..onak v hlačama i cipelišima.. A kak drugač ak si z dolnjega grada došel sim gor.. Jenostavno smo bežali okol te fontane i polevali se..i na koncu bi ionak skroz mokri zašli nutra.. V ono vreme je ta fontana služila zalublenima za sreču..pa su nutra bacali sitne peneze.. one aluminijske dinare.. Al mene nigdar ni nit jen dopal jer je vse pokupila banda z Gornjeg Grada.. I da sam onak mokri došel domof na Zrinjevac i fasoval od moje bake..plemenitašice.. jezikove juhe..
Pa bumo rekli da je ta fontana tu.. zapraf samo ona brončana skulptura teg ribara kaj guti kaču.. ništ drugo neg falsifikat.. rečeju još i.. replika.. jene iste takšne originalne.. A ta originalna je baš v samem Beogradu v Srbiji na onem bregu Kalemegdanu.. pa je to naredil..kak veliju.. velki srbijanski vajar.. jebal ga vrag .. nekakšni Simeon Roksandič.. Jemput sam se ja interesiral kak se je to još od davnine tu našlo..i nigdo mi ni znal povedat.. nit oni z Grdckog ureda za spomenike.. No.. to je tu.. Dugo leta ta fontana ni delala i bila je fest zapuštena.. Tekar v novi državi Horvackoj je spet popravlena..obnovlena i zdaj riga kača vodu.. Lepo je čuti kak v toj tišini voda žubori ….Posluhni ..ha …….




Pogleč… to ti je Habdelićeva vulica na Gornjem Gradu. Ma ni duga ni trideset metrof…..To je ona kaj ide z Kamenite na Jezuitski trg. Je dobila ime po onem Juraju Habdeliću kaj se rodil kak plemić a završil kak pop… Jezuit. Je napisal nekakve pjesme još tam… hiladušesto…..i nekog leta… je isto napisal libre o moralnim vrlinama. Viš denes već nigdo ne piše o vrlinama.. a kaj bi o.. moralnim …ha ….
Pak mi do pisanja o Habdeliću neg o vulici kaj se tak zove. Nema tam nikaj posebnog za videt…hiže kak hiže….al.. ima jen podrum.. uski i dugački. Pa je i dost niski plafon… kaj bi malo vikše poskočil bi si glavu fdrapil u boltu od cigle.
Je…je… to je Lapidarij.

Tam na početku šezdesetih negdo se dosetil pomesti taj podrum i napraviti pravi plesnjak. Za kratko je postal poznat v celom Gradu. Ne zato kaj je sviral nekakšni od najbolših VISova… vokalno inštrumentalni sastav… ti vrapca si denes jezik pretrgnem… neg stoga kaj je to bil jedini plesnjak…čaga.. gde si mogel nutra kupiti pijaču…kak su onda govorili… cugu.. i to pravu prafcatu.. I još ga je nekaj delalo fest poznatim… skoro celo vreme se tam plesalo i tancalo v črnoj kmici… samo je kakšna svečica gorela tam pokraj muzikaša.. je..je… svetlo se palilo samo na početku i na kraju i gda bi.. djevojke birale..… Su i muzikaši svirali v kmici. Pak je svaki put tam bilo šore.. to ti je tučnjava …kaj su se nutra napili pa drpali ženske gdo je koju stigel… v kmici. Jemput je bila velka tarapana .. je negdo nekakvog klinca z nožem spikal.. pa je milicija zaprla plesnjak..
Od onda smo Lapidarij zvali…hmmmm … La Pizdarija…. Je a kaj.. je bilo tak..
Pak su ga lepo preuredili sredinom šezdesetih i od onda je postal poznati klub gde su svirali i popevali vsi poznati moderni pjevači i muzički sastavi. Više tam ni bila čaga kak na početku.. neg noćni klub. Su se tu održavale i svakakve izložbe… pa knjižke večeri.. su se čitali stihovi…i još svakaj …….

Al je najbolše bilo dok je bila čaga. Tam prek puta.. malo vizavi.. na Jezuitskom trgu je bil.. je i denes.. Jezuitski samostan.. sav zapuščen i s daskami zabit. Je imel puno soba… velki tavan… i duboki podrum… zarašteno dvorišče… To je bila prava stvar.. ta stara podrtina..
Ak si na plesnjaku vlovil kakšnu pucicu kaj je došla sama… i ak si joj se znal podvalit… si je malo otpelal v taj samostan na.. hmmm… razgledavanje. A gledit si tam nekaj mogel samo ak si imel fajercajk kaj bi si puta posvetlil.. Jeeeee…. Smo razgledavali starine…. S rukami pod kikljom i s rasprtim šlicom….. No je to za prvu silu bilo dobro….. Je bilo i velkih falinga v tom ropotinju… Je pod bil od strganih trulih daski… je plafon visel na sakih par metrof….. je sve bilo zapišano i smrdelo kak zverinjak… a lahko bi.. ak nisi pazil… koraknul i na kakšni drek..
No je bilo najvažnije da je tam bila kmica.. A gdo je got došel tam prije nekog drugeg .. moral je imeti zapaljenog čika… tak da se znalo gde je bezecirano mesto.. E.. da… bila su to lepa vremana………………
Je Lapidarij delal tam negde…. do sredine osamdesetih… Za zadnjega rata je bil kak sklonište… i zdaj je zaprt…. zaboravlen…. pohaban…
Su Habdelićevu vulicu lepo uredili… fasade ofarbali…. Jezuitski je samostan već davno popravljen.. obnovlen.. i postal je muzejski prostor.. Se i koncerti tu spelavaju..
Samo stari Lapidarij spi… iza železnih rešetki z velkim lokotom….denes je to samo… pizdarija................



Evo.. to je taj Julije Klović po kojemu se naziva ta starina.. Tu su ga postavili oveg leta.. No..a kaj..ak je tak zaslužan neg bu.. Makar meni taj bolše zgledi kak nekakšni stari Venecijanski hohštapler neg kaj pop.. Ha..al vrline su vrline.. navek nekaj dobroga…ne .. Pa mi ni bistro zakaj tu zvanjske strane na zidu ni velka ploča na koji bi pisalo da je ta starina negdarnji Jezuitcki samostan.. I da je v taj stari samostan smestila svoju najvekšu i najbolšu pripovetku .. Tajna Krvavog mosta.. ona naša Marija Jurić Zagorka.. Pa bi njoj tu bolše pasal spomenik neg tam dole v Tkalči pokraj negdarnjeg kupleraja.. Pihhh…….

Pemo dalše ……………………..



Post je objavljen 01.08.2014. u 21:17 sati.