Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

U berlinskom piratskom gnijezdu

Martin Delius je u javnosti najpoznatiji berlinski piratski parlamentarac. Predsjednik je parlamentarnog odbora za nadzor gradnje nove berlinske zračne luke, koji je otkrio mnoštvo nepravilnosti i korupcije pri izgradnji, senzibilizirao javnost i mobilizirao službe zaštite državnog poretka te u konačnici uzdrmao do tih afera prilično sigurnu poziciju berlinskog gradonačelnika. Naravno da je u otkrivanju svih tih afera znatno doprinijelo piratsko umijeće anonimne online komunikacije.
Njegov zajednički biro s drugim parlamentarcem Simonom Weißom nalazi se pristupačan građanima na ulici u srcu grada i svaki dan je otvoren, što reče namještenica o kojoj ću više poslije, vrlo često kad netko bulji kroz staklo ne bi li vidio ima li koga unutra ja se lagano spustim pod stol. Postoji još jedan sličan biro druge dvojica piratskih zastupnika, al on se otvara po dogovoru, a svi znaju koliko ja volim te procedure pa će taj zasad pričekati.
Dakle biro su ne baš originalno nazvali "biro dobre volje", i postao je središte raznih okupljanja za razliku od zvaničnog piratskog sjedišta, i nedavno je u njemu održano prvo dobro posjećeno okupljanje tkz. progresivne platforme u kojoj se okupljaju članovi, bivši članovi i nečlanovi piratske stranke koji se žele aktivno "progresivno" baviti svim političkim temama, a ne samo slobodama na internetu poput skidanja igrica, glazbe i filmova, i koje ne zanima da samo budu internetski intelektualni priljepak velikih političkih stranaka, okupljanje u birou je inicirao sam Delius.
Kad smo se spremali za nenajavljeni posjet prije današnjeg zatvaranja biroa zbog godišnjih odmora išao sam proučiti tko je to tamo osim dvoje zastupnika, prvi zaposleni mi je bio poznat, Anger, bivši predsjednik berlinskih pirata, ali mi ime te druge suradnice Anne Pohl ništa nije govorilo, guglao, ništa, piše da nije članica nijedne stranke, bila govornica Zelenih kao vanstranačka osoba, čudno.
Dolazimo mi tako tamo nakon što smo se počastili obilnom porcijom ćevapa u srcu njemačke metropole na obližnjem kiosku za dva eura, ulazimo nakon virenja unutra, kad unutra baš ta Anne s kojom nisam znao o čemu bih razgovarao, moja drugarica piratica Sonja pita o piratskim događanjima osim marihuana marša za koji se spremamo, Anne kucka po kompu, pokazuje na pametnom mobu da je na twitteru već objavila naš upit i tad slijedi što bi Dražen rekao ugodno iznenađenje za moj ego.
Naime usput spominjemo da sam ja Nachtfresser i na blogu i na twitteru, djevojka mijenja izraz lica, smješka se, naravno da mi to nešto govori, pa ti me i slijediš na twitteru, hm, nikog tog imena i prezimena ja ne slijedim, uspostavilo se da je na twitteru anonimna, jedna od prvih i duhovitijih žena koje slijedim, označava sebe Klotürfeministin (feministica klozetskih vrata), osnivačica i urednica poznate stranice Feminizam 101.
Inače je očito pravilo kod berlinskih pirata kao i riječkih da je veliki dio onih baš zanimljivih van stranke.
Danas su kod brandenburških vrata neonacisti najavili skup, mladi pirati su nas pozvali da im se priključimo u spriječavanju istog, vjerojatno bismo bili, da nije Jina, u prvim redovima, ovako ćemo viditi što napraviti, on je previše opasan pas.
Drugarica je jučer posjetila naš omiljeni berlinski dućan, ja sam uz ulaz snimio moj omiljeni berlinski motiv i to bi uglavnom bilo to, idemo dalje.







Post je objavljen 01.08.2014. u 09:21 sati.