Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osamdesetdanaputa

Marketing

Četrdesetideveti dan

Mombasa. Jutros u ranim jutarnji satima kao što sam to i očekivao stigao sam u Mombasu, drugi kenijski grad po veličini i ujedno glavni lučki ovdašnji grad. Sinoć u kasnim večernjim satima sam krenuo autobusom iz Nairobia što je samo po sebi bio doista avanturistički dio puta, razlog tome su svakako manevri vozaća koji tijekom vožnnje čak ne libe ni pretjecati po nekoliko osobnih automobila koji su im se našli na putu. O nočnoj vožnji autobusa dosta govori i činjenica kako je u proteklom razdoblju autobusima bio zabranjen promet noću, a sada je dozvoljen samo nekolicini največih prijevoznika. Zabrani su kumovale česte nesreće u kojima je tijekom zadnje takve zabilježene dvadesetišestoro osoba izgubilo život.

Ipak, nakon deset sati vožnje smo živi i sretni stigli u Mombasu gdje me je jutarnji kaos odmah uspio uvjeriti kako se radi o gradu doista drugačijem nego li sam bio naviknut od gradova u centralnoj Keniji. Utjecaj arapskog svijeta, ali i geografskog položaja uz obalu odmah biva vidljiv. Bez obzira na svu pozitivnu vibru koju sam tijekom cijeloga dana osijetio, u zraku čutim jednu vrstu napetosti koja je sigurno u velikoj mjeri uzrokovana terorističkim napadima koji su se na obalnom području Kenije dogodili u proteklih nekoliko tjedana. Niti prošlotjedno ubojstvo jedne ruske turistkinje u Mombasi sigurno nije zaboravljeno, odnosno gotovo sam siguran kako je isto ostavilo mračni trag u ovome gradu.

Ubrzo pri izlasku iz autobusa pronalazim Tuk-Tuk (trokolica) koji me je žurno odvezao do hotela kako bi se mogao u miru spremiti za cijelodnevni izlet kojeg sam unaprijed dogovorio sa jednom tamnošnjom agencijom. Hotel u kojem sam odsjeo u vlasništvu je jedne muslimanske obitelji tako da je i sam sadržaj unutar hotela, obzirom da se nalazimo unutar mjeseca ramadana, bio dosta ograničen.

Po dolasku u hotel nisam izgubio puno vremena već sam ubrzo bio i spreman za dalje, a nakon pola sata već po mene je došao turistički vodić i vozać sa kojima sa krenuo u obilazak. Obilazak grada trajao je punih deset sati tijekom kojih smo posjetili sve znamenitosti Mombase pri čemu ističem posjet obalnoj utvrdi koju su Portugalci izgradili sa namjerom obrane grada od Arapa, Fort Jesus. Potonje navedena svakako je jedna od najposječenijih znamenitosti, a nalazi se nadomak starog grada (Old Town) gdje je naročito vidljiv utjecaj arapske arhitekture i kulture.

Tijekom obilaska grada smo posjetili i jedan autohtoni, turistima drag restoran gdje nas je dočekao obilan riblji ručak, a nakon kojeg nas je put odveo prema Haller Park-u, svojevrsnom utočištu za životinje poput aligatora i antilopa. Posjet ovom parku preporučujem toplo svakome koji bi se ogao nači u Mombasi. Pored svega navedenog, na dnevnom rasporedu se našao i jedan hinduistički hram, nekoliko arhitektonskih znamenitosti poput Elephant Tuska (aluminijske instalacije koja simbolizira slonove kljove, a koja je izgrađena iznad jednih od najprometnijih ulica u Mombasi, Moi Avenue).

Po završetku cijelodnevnog razgledavanja bivam odvežen nazad do hotela gdje uspijevam i odspavati kratko vrijeme kako bi nastavno na san otišao do jednog obljižnjeg tradicionalnog restorana na večeru. Večera je bila ukusna, dan je u potpunosti bio ispunjen, sad je vrijeme za duboki san kako bi se naspavao i ujutro imao dovoljno vremena za lutanje ovim milijunskim gradom.

„Pazite kakvi se pravite da jeste, jer vi jeste onakvi kakvim se pretvarate.“
- Kurt Vonnegut

Mombasa, 10.07.2014.