Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogotype

Marketing

JEDINO ČEGA SE POLITIKA BOJI JE UMJETNOST



Potakao me Vaništa na ovu opservaciju, stoga ću iskoristiti još jedan njegov detalj. Taj srpski kolač koji se pravi iz dvije mase tamne i svijetle koje se pomiješaju ulijevanjem u jednu posudu, jest poput ulijevanja dobrote i ljepote (čistoće) u djelo koje stvarate - pod uvjetom da je to ono najbolje što kod sebe kao umjetnika pronalazite.
Jednako tako i ako niste umjetnik, a ulijevate gore navedene sastojke u stvari koje radite to isto neće biti isčitano takvime - zašto? - zato što se može! Isto gotovo da nije moguće ignorirati u umjetničkom djelu, no ta univerzumska "obrana" - same sebe kao svrhe, opet dozvoljava promatraču ili namjerniku da zaobiđe jasno značenje izlikom neupućenosti ili nekompetentnosti po području.

Ulijevanjem dobrote u stvari koje činite skidate sve maske - toga što činite i onih kojima je namijenjena - ili onih koji o tome sude.

Onih 0,49% me danima proganja. No vjerujem da sam odgovor/nog tražio na pogrešnom mjestu - društvu!

Iako je, (barem po mojoj definiciji) kultura posljedica društva - ovaj puta je društvo posljedica politike.

Jer ako pripadate krugu kojeg još samo dobrota može impresionirati, niste skloni zapinjati o sitne kamenčiće površnosti u cipeli, ma kako vas žuljali.
Na perceptivnom horizontu statistika je ono na što ćete najmanje pažnje obratiti. Ipak to ne znači da će te je ignorirati (barem dok ne padne ispod jedno postotnog boda).

U društvu koje posrće samo pod sobom, otkidajući dijelove halje po kojoj gazi, a kako bi prikrila vlastitu golotinju - krpajući zakrpe na pogrešna mjesta s kojih nisu otrgnuta, stvaraju privid - prihvatljivosti.

Sve dok 0,49 ne shvatimo kao manje od pola kune, manje od vrijednosti gumba, zbog kojieg se isplati probušiti rupe na svijetloj kovanici - jer više vrijedi funkcionalno no kao banknota.

Da bi bili tu gdje jesmo nacrtat' ću isto: Kada države rade nacionalne strategije razvoja, iste su osim po područjima koja su u nadležnosti ministarstava podijeljene u još pet primarnih grupa: 1 Politiku i javnu administraciju, 2. Ekonomiju i biznis, 3. Tehnologiju i infrastrukturu 4. Zdravlje i Okoliš te kao 5. Kulturu i vrijednosti. Kada bi uspoređivali Japan i Kanadu ili Švedsku na primjer te uzeli u razmatranje 4 grupe od pet navedenih isključujući grupu kulture i vrijednosti - uistinu ne bi znali o kojoj se zemlji radi.
Ta peta grupa je ona koja ih sve povezuje i aktivira te čini ključnu razliku kao i specifičnost i jedinstvenost svake od njih - kultura i vrijednosti!

Vračajući se na ovih tihih 0,49% proračuna, imam dojam da zapravo nikog posebno ne bole. Čak vjerujem da ni politika koja je (dugotrajnim slučajnim ili namjernim gušenjem) ubila svog jedinog oponenta eliminirajući i posljednji korektiv, nije toga ni svjesna - baš kao ni mi ostali.

Post je objavljen 07.04.2014. u 14:51 sati.