Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bruckner

Marketing

"NDH Lađa" ili brod luđaka : in memoriam, ili zašto kod nas "padaju glave" ... jer starim govnima netko takne ego

... jer starim govnima netko takne ego

srijeda, 20.11.2002. ZADARSKI SUD PRESUDIO SREĆKU ČULINI (64), UBOJICI JEROLIMA ĆIRJAKA(23)
Kapetanu "NDH lađe" devet godina robije!
Srećko Čulina (64) je u utorak na zadarskom Županijskom sudu proglašen krivim za ubojstvo 23-godišnjeg mladića Jerolima Ćirjaka, te osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina. Njemu je do pravomoćnosti presude produljen pritvor, gdje se nalazi od 16. kolovoza prošle godine, kada je na prepunoj terasi svoga kafića "NDH lađa" u Biogradu, ujutro, iz blizine ispalio tri hica u Ćirjaka, te ga na mjestu usmrtio
ZADAR — Srećko Čulina(64) je u utorak na zadarskom Županijskom sudu proglašen krivim za ubojstvo 23-godišnjeg mladića Jerolima Ćirjaka, te osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina. Njemu je do pravomoćnosti presude produljen pritvor, gdje se nalazi od 16. kolovoza prošle godine, kada je na prepunoj terasi svoga kafića "NDH lađa" u Biogradu, ujutro, iz blizine ispalio tri hica u Ćirjaka, te ga na mjestu usmrtio. Sudac Milivoj Lasan je istaknuo da se ne radi o ubojstvu na mah, kako je to tvrdila obrana optuženog Čuline, te je naglasio da je od dva psihijatrijska vještačenja prihvaćeno ono iz Vrapča, prema kojemu je Čulina u trenutku počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv. Prema prijašnjem vještačenju iz bolnice na Ugljanu, Čulina je, naime, potpuno bio neubrojiv.
- Optuženik je zaista toga jutra bio izazvan, jer ga je mladi Ćirjak vrijeđao, ali Čulina je zrela osoba i poslovno cijenjen čovjek i nije tako trebao reagirati. Uz to, mogao je i stati nakon što je ispalio prvi hitac, jer je opasnost, ako je i postojala, tada prestala. Ipak, on je Ćirjaku, koji je pao prsimice, u leđa ispalio još dva hica - rekao je sudac Lasan.
Obitelji stradalog mladića Čulina je, odlukom suda, dužan isplatiti ukupne troškove koje su imali oko pogreba, no za naknadu štete na ime duševnih boli sud je oštećenu obitelj uputio na parnični postupak.
Za ovo je kazneno djelo inače predviđena zatvorska kazna u trajanju od pet do 15 godina, a u cijelom se postupku, koji je započeo u studenom prošle godine, Čulina branio šutnjom.
Njegov branitelj Tomislav Jonjić je u dojmljivim završnim riječima u utorak upozorio da treba sagledati cijeli Čulinin život: njega su u djetinjstvu iz doma protjerale četničko-partizanske skupine, što je "izrazito stresogeni događaj", a posljednjih je godina razdvojen od supruge, "a svaki četvrti muškarac koji se razdvoji od obitelji dospije na terapijsko liječenje".
LADA KALMETA

Izbačen iz sudnice
Srećko Čulina odbio je ustati za vrijeme izricanja presude, te je bio jedini u sudnici koji ju je slušao sjedeći.
- Mene sude partizanski sinovi u ime avnojske Jugoslavije - uvrijeđeno je doviknuo Čulina sudskom vijeću. Unatoč upozorenjima branitelja da ušuti, on je sucu Lasanu dobacio da su mu kćeri narkomanke, a sudsko vijeće je pitao je li ih Marko Marinović (punomoćnik oštećene obitelji) "dobro potplatio". Sudac Lasan je na koncu naložio redarima da Čulinu izbace iz sudnice. Ovakva retorika optuženog nije nikoga iznenadila: na prošlom se ročištu obratio novinarkama, pozdravivši ih sa "kurvetine".

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20021120/crnakronika03.asp — u Biograd na Moru.



Post je objavljen 23.07.2014. u 11:58 sati.