Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Deliver Us from Evil (2014)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Istinita priča o njujorškom inspektoru Ralphu Sarchieju koji počinje rješavati brojne misteriozne događaje u gradu te koji se udružuje sa svećenikom u potrazi za okultnim motivima koji su uzrokovali krvavo stanje...



Scott Derickson nam nakon odličnih The Exorcism of Emily Rose i Sinistera donosi istinitu priču o realnom liku Ralphu Sarchieju, demonologu koji je nazočio mnogim egzorcističkim iskustvima. Uz blaga kašnjenja sa izbacivanjem filma u kino dvorane, film je u ovih nekoliko tjedana od prikazivanja zaradio solidnu novčanu svotu, s obzirom da je ovo jedan od prevelikog broja filmova koji su se bavili okultnim i natprirodnim u tako kratkom vremenu. Općenito, mislim da Scott Dericskon radi dobar posao. Počevši sa Hellraiser: Inferno koji nije toliko loš nastavak te franšize naspram ostalih nekoliko nastavaka, Derickson je nastojao u serijal unijeti nešto novo, kao što je to napravio na neobičan način s Emily Rose, a kasnije sa moćnim Sinisterom. Dosad, mislim da je Deliver Us from Evil (naspram prijašnja dva filma) najlošiji prikaz nekakve priče, bila ona istinita ili izmišljena. Što, na svu sreću, ne znači da je DUFE jako podbacio ili da je loš horror. Naprotiv, mislim da je DUFE vrlo dobar horror pun scary i inteligentnih elemenata, no nažalost neke su ga stvari učinile manje gledljivim nego neki odličan natprirodan film.



Radnja je prilično dobro razrađena te se ovaj horror može smatrati i pravim kriminalističko-akcijskim uratkom, s primjesama ponekih komičnih elemenata protagonistovog policijskog partnera, a kratka zagonetka koja se odvija većinu filma interesantno je postavljena. Većina događaja prelivena je jezivim scenama koje su napola inovativne, napola već viđene. Neke egzorcističke motive mogli smo već prije puno puta vidjeti, a neke scene zaplašivanja su me ugodno iznenadile, što zbog kino doživljaja, što zbog napetosti i odlične atmosfere koju je redatelj stvorio. S druge strane, velika pogreška filma je što se poviše odužila. Za film koji je prilično konkretan i koji zahtjeva tobože brži razvitak događaja zbog same priče, dobili smo 2 sata od koja su prvi sat čista akcija i napetost, a drugi sat je više prežvakavanje i oduživanje scena koje su mogle biti dosta kraće i sažetije. Što se tiče glazbe, očito je kako redatelj obožava glazbu Doorsa, tako da se mnoge događaje može povezati s njihovim pjesmama, a glazba kako traje film prilično je neuobičajena za ovakav kalibar, ali dobro uklopljena. Valja spomenuti i odličnu i kvalietnu glumačku postavu, 'Hulk' Eric Bana vrlo je dobar polu-agresivni murjak, a Edgar Ramirez svećenik je koji se nenadano visoko postavlja pri sredini filma. Kraj je očekivan i solidno odrađen s obzirom da je riječ o realističnom događaju.



Sve u svemu, isplatilo se otići u kino pogledati čega ima novoga u kino horrorima, no iako nisam ostao previše iznenađen i zapanjen, Deliver Us nam je dostavio dobar ugođaj i dobru izvedbu. Čekat ću neki sljedeći Dericksonov uradak nadajući se kako će dodatno poboljšati atmosferu koja opisuje njegove filmove.

Post je objavljen 21.07.2014. u 01:57 sati.