Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Evo me opet…

Iz Čakovca smo, preko Samobora sa trodnevnim zadržavanjem u tom gradu, 29. lipnja krenuli na moooreeee… Srećom desetak dana prije nas u kuću su stigle snaha (starija) i majka njena s tri unučice tako da smo došli u sređenu kuću. Kasnije nam je na sedmodnevni boravak došla i kćerka sinovljevog šogora tako da sam dulje vrijeme bio „blaženi među ženama“, ja sam a njih sedam. A evo kako je dalje tekao naš boravak na moru.

Poslovi na početku

Problematična vura


Snaha mi je još u Čakovec javila da taj sat ne radi. Ponio sam drugi misleći da je ovaj 'kaput'. Sat kupih davno. Držao sam ga uz krevet da me budi kad idem na posao. Njegova prednost u odnosu na druge je u tome što ne „radi“ tika-taka jer nema sekundericu. Snaha je najprije pomislila da sat ne ide jer se žuta kazaljka ne miče. Onda je shvatila da je to kazaljka za buđenje pa ga je prislonila uz uho. A on 'mukajet'. Zaključak: sat je u kvaru. Sat je ipak OK, ali da se više ne bi događale slične stvari zamijenio sam ga s drugim koji ima sekundericu i radi tika-taka.



Slična se stvar ponovila i s programatorom koji uključuje bojler kad je struja jeftinija a isključuje kad je skuplja. I on je po riječima snahe nešto 'zazvrndao' i više nije funkcionirao. Rastavio sam ga, provjerio da motorić radi, sastavio ga i sad je opet sve OK.

Hidropak


Prije dvije godine kupih hidropak zajedno sa usisnom cijevi. Jednom, izvlačeći cijev iz gustirne, savio sam cijev previše i ona je pukla blizu holendera. Prošle godine uspjeh srediti stvar i sve je bilo u redu no ove godine nikako nisam mogao spriječiti da kroz spoj ne usisava i zrak. Srećom, ove godine ima dovoljno kiše i nema potrebe zalijevati travu tako da sam rješenje problema, nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, ostavio za kasnije.

Sve je to bila uvertira u nastavak opere/operete zvane „Odmor na moru“.

Obavljeni poslovi do slavlja

Rat komaricama
Uz standardna sredstva protiv komarica kojih ove godine ima ko Rusa u borbu smo uveli i tešku artiljeriju.


Artiljerija je nabavljena u Deželi, a tek kasnije sam otkrio da ima varijanta manjeg kalibra i u „Bure“ centru u Biogradu. Međutim kako stoje stvari bojim se da je jedino efikasno rješenje protiv njih dobar revolveraš da ih gađa u letu ili brzi samuraj da ih u letu mačem raspolovi (dobro može i „muhomlat“ no treba mi dizajn s opasačom da ga imam uvijek uz sebe). Nazvah mog kuma u Osijek da čujem kako se oni bore protiv njih. Zamislite, tamo ih nema!!!

Borba sa nabujalom vegetacijom


Divlja loza koja nas štiti od sunca zahvaljujući obilnim padalinama ove godine frontalno je napala jadnu maslinu, zvanu „Oli-Vita“ koju smo posadili u godini rođenja srednje unučice (proslava čijeg rođendana će uskoro). U prvom naletu oslobodio sam je tek od uraslih grana, nastavak slijedi kad ćemo supruga i ja biti sami.


Na ovom potezu trava je bila do iznad koljena a dio zidane ograde prekriven bršljanom. Nakon primjene odgovarajućih sredstava: trimer, rukavice, škare, veliki izvijač za odvajanje puzavice od zida situacija je ipak bolja.


Ova je maslina odlučila da se popne na stepenice u njezinoj neposrednoj blizini pa sam joj podbočio granu da raste u vis. Neću se takvim stvarima moći još dugo baviti, i sam ću se morati 'podbočiti' nekim štapom.


Iako sam mladice oko oleandera htio odstraniti još prošle godine, dozvolu sam od bolje ˝ dobio ove kad su mladice zaprijetile da će onemogućiti prolaz. Učinio sam to osobitim užitkom.

Slavlje

Možda će se neki čitatelji sjetiti da u vrijeme mog boravka u Biogradu padaju mnogi rođendani. Očigledno je to utjecaj zime kad se češće prave djeca! Ove godine smo počeli s dva rođendana isti dan. Obje slavljenice su se rodile 13. srpnja. Jedna 2012. godine a druga 1984. Oba datuma padala su u petak, pa sam u šali rekao da su trebale dobiti imena - Petka. Naravno imaju druga imena ali to za ovu priču nije važno.


On, pater familias male slavljenice, bio je glavni kuhar i inicijator roštiljijade iako sam ja tvrdio da će padati kiša i da od nje neće biti ništa. Ovog puta se pokazalo sa 'semper nije uvijek u pravu'!


Šogor, muž druge slavljenice, imao je ulogu pomoćnika glavnog kuhara i tu je dužnost obavio 'kak se šika'.


Evo dijela jelovnika, ostale đakonije, iako također fine, nisu slikane.


Onda glavno: prva slavljenička torta…


…druga slavljenička torta. Na prvoj je vidljivo koji je to rođendan na drugoj ne. Naime svjećice je postavljala kćerka slavljenice i rekla je da je toliko svjećica dovoljno. Morali smo uvažiti njezino mišljenje.


A onda se pristupilo blagovanju uz obvezatnu molitvu prije toga. Tako je to kod obitelji mog starijeg sina i mi svi to poštujemo pridružujući se tom činu.


Lijevo je mala slavljenica, u sredini starija koja je zagrlila svoju kćerku.


Matica u ručki poklopca je ispala pa sam, nakon što je poklopac dulje vrijeme bio u mirovanju, danas izvršio popravak obzirom da je supruga na moje pitanje treba li nam baš taj poklopac, a imamo ih sijaset, odgovorila odlučnim „Da!“. Moja je ipak bila zadnja: „U redu draga!“.


Uz već spomenuto šišanje divlje loze oko „Oli-Vite“ čeka me i njezino šišanje iznad terase. Možete li pojmiti da sam tek prije tri godine preko žičano-lančane konstrukcije provukao tek nekoliko tankih grančica. Raste ko luda.


Čeka me i nastavak oslobađanja zida od penjačica. Trebalo bi se riješiti i ostataka gradnje (cigle i crjepova) no to je bratićeva briga a ja i onako više nisam u kondiciji da radim teške stvari.


Rado bih posjekao/razrijedio ovu 'bambusovu šikaru' ali: „čovjek snuje, Bog određuje, žena naređuje…“


Tko će prije (ja ili vjerojatnije netko jači) oboriti ove akacije ili pak će one prije srušiti ogradu. Kad su bile male bolja mi ˝ nije dozvolila da ih odstranim a sad se bojim da je to za moje (fizičke) mogućnosti prekasno.

I na kraju me čekaju najopsežniji poslovi koje ću možebitno uspjeti obaviti ali tek uz mnogo vremena sve u skladu s bosanskim „pohiti polako“.


Trebalo bi konačno obojiti te škure (sedam na broju) stare koliko je i kuća. Spremam se to učiniti već odavno (rekli bi „ko gladan srat“) i to onako tip-top. No bojim se da ću sada morati biti zadovoljan ako ih uspijem samo malo pošmirglati i obojiti i to bez skidanja sa šarki (opet ta nemoć).


Vrata se mogu otvoriti samo toliko koliko pokazuje slika.
Neki dan došao susjed pa kaže:
„Uh, što su pala vrata!“
„Nisu pala vrata već se podigla betonska staza pod silinom korijenja raslinja uz stazu!“
Sad, sjedeći uz pivce, dumam na koji način riješiti problem. Tijekom godina vrata sam podigao maksimalno koliko sam mogao. Imam na umu tri rješenja ali nikako da se odlučim za jedno. Morat ću popiti još po koje pivce dok ne donesem odluku.

Zabava

Da ipak ne pomislite kao samo radim i nemam nikakve zabave.


Kartanje tablaneta s srednjom unukom koju sam ovih dana naučio tu igru. Iako je najstarija prva naučila ne pokazuje neko zanimanje a srednja me stalno 'vuče za rukav': „Deda idemo se kartati“.

I naravno tu je obvezatna večernja šetnja sa suprugom do grada i molim – bez protivljenja. Inače ja te šetnje zovem - „đonjanjem“.

A što se tiče kupanja ja se držim one narodne: hvali more drž se kraja (ja u njega ni do jaja)!
* * *
A @valcerica se čudi što se ne javljam!!! Jedva napišem i koji komentar. Ipak moram priznati, ta je njezina primjedba bila poticaj da napišem ovaj „monstr“ od posta unatoč mukama zbog sporog interneta preko mog mobitela.


Post je objavljen 18.07.2014. u 22:41 sati.