Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inspirationsart

Marketing

Istraživanje Perkovića i Petrovića

Ujak je znao govoriti nemoj nikad zaboraviti odakle smo mi Perkovići. Zapamti da smo Gulani (ja sam zaboravila pa pišem iz nekog mjesta B. ili G.). Pretpostavila Gere ili Brinja. I eto zapamtila sam, ali sam dugo bila zaboravila na to. Nisam dugo vremena znala što znači Gulani. Onda sam pronašla knjigu iz povijesti i u njoj taj izraz za stanovnike Ogulina. Uau...Lika! A u njoj sam još svašta pronašla.
Moj prapradjed Joso Perković živio je ovdje dok mu nešto nije puhnulo tražeći bolji život ostavio je svoju ženu i mog pradjeda Nikolu i otišao je živjeti u Ameriku. Tamo se obogatio radeći kao farmer. Kako je prošlo mnogo vremena moj pradjed Nikola se oženio za Mandu i s njom imao djecu od kojih je bio i moj djed Blaž (6.9.1929.-12.3.1992.). Djed se oženio sa Marijom rođ. Domazetović (2.2.1932.-26.11.2004.) A nakon nekog vremena imalu su i moju mamu Ankicu. Nekako u to vrijeme moj prapradjed Joso pisao je i tražio oproštenje za to što je učinio i tada je pozvao moju baku Mariju i djeda Blaža sa pradjedom Nikolom u Ameriku. Moj djed Blaž je radio na željeznici u Sisku. Oni odgovoriše kako ne bi oni u Ameriku, ako želi da dođe. On je došao, jer je tamo bio sa nekom ženom koja je umrla i valjda se osjećao usamljeno, vratio se kući. Nedugo nakon toga u devedeset i nekoj je umro.

Petrovići...djed Milan (roditelja Nikole i Ane, dvojica braće i jedna sestra) nije imao zapisan datum rođenja već samo godinu 1913., radio je u državnoj službi u Sunji, umro je dosta mlad od neke boleštine 24.3. 1962. tako da je ostavio osmero djece, a jedno je umrlo pri porođaju. Moj stric Ivica Petrović igrao je jako dobro nogomet i zvali su ga Piđun (tadašnji poznati nogometaš). No, kako to obično biva ako si u malom mjestu gdje odskačeš a nemaš nekog da te povuče naprijed propadaš...a njemu se to dogodilo sa više strana...Tako da je ostalo jedno vrijeme njih sedmero: jedan brat (moj otac) i šest tetki od kojih je kasnije tetka Katica P. umrla.(1998.) Zaboravila sam napisati kako je i baka Milka (Dasović)umrla (13.3.1919.-22.7.1997.)

I dalje svašta istražujem i baš je zanimljivo...


Post je objavljen 17.07.2014. u 07:09 sati.