Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tomislav Stockinger, umjetnik svjetske klase!

Afera "Barbika" skrenula je pažnju šire javnosti na jednog dosad malo poznatog umjetničkog stvaraoca.

Tomislav StockingerRiječ je o Hrvatu njemačkog porijekla Tomislavu Stockingeru, performeru danas u svijetu sve zapaženijeg smjera situacionističkog postnadrealizma.

Ovom se izvedbom pretvorio iz mladića koji obećava u priznatu zvijezdu među poznavateljima globalnih hipertrendova drugog desetljeća 21. stoljeća.

Njegova prethodno umjetničko djelovanje bilo je osnivanje Nacionalističke lige Republike Hrvatske, u čemu su zdušno sudjelovali satirični nadrealistički portali dnevno.hr, narod.hr i jesamvaszeznuo.com.

Grupa umjetnika, okupljena pod imenom Monti Pajton, kreirala je bizarnu virtualnu realnost. Ali učinjen je samo jedan korak u desupstancijalizaciji (raz-stvarivanju) realnoga, jer gledatelj nije uključen u zbivanje. On sam promatra i zna, da ono što promatra nije stvarno pa se ne raz-otkriva lakanovska razlika stvarnog i realnog.

Postnadrealisti čine drugi i slijedeće korake, sartrovski rastvarajući esenciju u ex-sistenciji, vajthedovski postavljajući ontološki primat relacije nad individualitetom, situacije nad akterima. Spajaju vitgenštajnovski primat činjenica nad stvarima sa hajdegerijanskim raz-krčivanjem da bi se (bes)smislenost (ne)bitka dovela do neskrivenosti.

"Čovjek u visokom dvorcu" Philipa F. Dicka, roman o svijetu u kojem su Sile Osovine pobijedile u Drugom svjetskom ratu, a jedan pisac znanstvene fantastike piše roman o svijetu u kojem su Saveznici pobijedili. Akteri konačno dolaze do spoznaje da je knjigu zapravo napisala Knjiga promjena, kineski I Čing, razotkrivajući tako istinu nestvarnosti njihovoga svijeta i njih samih.

Borghes i njegove priče u pričama. Priča o izmišljenom liku i događajima o kojima se piše kao da su stvarni, a piše pod pseudonimom i priloženi su lažni podaci o nepostojećem autoru. Magijski realizam, lakanovska vladavina imaginarnoga nad realnim, svijet snova rasčišćava put ka dubljoj spoznaji zbilje (što uključuje spoznaju da dubina ne postoji, nego samo površinsko surfanje).

Tomislav Stockinger, predsjednik Regimente – Centra za suočavanje jugoslavena s prošlošću, obratio nam se priopćenjem u vezi osnivanja "Nacionalističke lige Republike Hrvatske. Priopćenje Vam donosimo u cijelosti:

"U Zagrebu je, uz zvukove „Lijepe Naše" i Thompsonove „Lijepa li si", u prepunoj dvorani „Vatroslav Lisinski" osnovana Nacionalistička liga Republike Hrvatske. O zanimanju za osnivanje navedene organizacije najbolje svjedoči fotografija prepune dvorane „Vatroslav Lisinski", koja je bila premala za sve zainteresirane sudionike skupa.

Na skupu su Regimenta – Centar za suočavanje jugoslavena s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava Hrvata, Savez nacionalističkih boraca i nacionalista Republike Hrvatske, Udruga mladih nacionalista Grada Zagreba, Inicijativa mladih za ljudska prava pripadnika hrvatskoga naroda, Nacionalistička akcija, Centar za domoljubne studije, Centar za mir i nenasilje protiv hrvatskoga naroda i Šufflayev institut kao inicijatori u svoje kao i u ime velikog broja drugih organizacija civilnog društva i udruga / udruženja koja okupljaju hrvatske domoljube i nacionaliste: intelektualce, radnike, poljoprivrednike, umjetnike, branitelje, studente i učenike iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljeništva, nazočnima i javnosti predstavile novoosnovanu Nacionalističku ligu Republike Hrvatske.

Tko se ovdje zajebava, a tko je stvar ozbiljno shvatio?

–> Stockinger, koji piše izmišljeno priopćenje o nepostojećem događaju, navodeći dugačak spisak nepostojećih udruga (očite su aluzije na one ideološki suprotne: Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske itd.)?
–> Portali, koji to prenose kao da je ozbiljno (zajedno s fotografijom, koju im je Stockinger dostavio, koja prikazuje nekakav očito nepolitički skup u dvorani Lisinski)?
–> Komentatori na sajtu dnevno.hr koji cijelu stvar komentiraju kao da je ozbiljna (pa pitaju za e-maili za upis u članstvo i unaprijed se bune jer mediji ovom skupu ne posvećuju dovoljnu pažnju itd.)?
–> Autor uvodnoga posta u topicu Regimenta - Centar za suočavanje Jugoslavena s prošlošću na forumhr.?
–> komentaroti na forum.hr koji se nadovezuju strašno ozbiljnim komentarima ("jugo-udbaška oficirka za vezu", "krtica u redovima desnice", "Regimenta je u stanju uništiti Josipovića")?

Ili smo uistinu u zabludi svi mi, koji mislimo da se ovaj skup u realnosti nikada nije ni desio?

Ili očita laž služi tome, da se prikrije očita istina? Naime, da ta Liga odavno postoji i marljivo djeluje?

Od "virtualne realnosti" ka "nad-realnosti": izmišljotina koja je stvarnija od same stvarnosti.

Možda ovaj umjetnik svojom izmišljotinom razotkriva da mi živimo u Matrixu, u virtualnoj realnosti u kojoj se taj skup nije dogodio, a u nadrealnosti - jeste.

Bilo kako bilo, Stockingera nesumnjivo čeka velika svjetska karijera.

U ovom svemiru ili nekom drugom.


Post je objavljen 09.07.2014. u 23:51 sati.