Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

MALI OSVRT NA 50 JUBILARNO IZDANJE FESTIVALA MELODIJE ISTRE I KVARNERA





Punih 11 dana sedam gradova i jedna općina imali su čast ugostiti jedini putujući glazbeni festival u Hrvatskoj, Festival Melodije Istre i Kvarnera, koji je ove godine slavio svoj 50 rođendan.


Program proslave 50 godišnjice, bio je izuzetno bogat i raznolik, koji je pred prepunim gledateljstvom pokazao što MIK znači ovom Primorskom i Istarskom kraju. MIK je naprosto znamenitost spomenutog kraja, lako-notna smotra koja od samih početaka zaokuplja pažnju svih žitelja spomenutog kraja. MIK se ne treba bojati za svoju budućnost, niti ovaj kraj za svoju tradiciju.

U postu od 27. travnja gdje sam najavio ovogodišnji festival MIK sam između ostalog citirao umjetničkog voditelja i direktora festvala, gospodina Andreja Bašu, da MIK pruža mnogo i da ga si priuštimo.

Bio sam siguran da ću za vrijeme MIK-a biti doma u Pag i da ću moći sebi priuštiti festivalsku večer koja će se održati u Novalji 22. lipnja.
Bila je to večer za pamćenje i izuzetno mi je drago da sam nazočio tom događaju, usput i fotografirao cijelu fetivalsku večer uz asistenciju dragog prijatelja i službenog fotografa Novog Lista, Sergeja Drechslera.

Jasno je bilo da će klapa "Sol" nakon svojeg nastupa, koji je bio fantastičan uzeti pobjedu u Novalj, na domaćem terenu, ali da to neće biti dovoljno za ukupnu pobjedu, jer se vidjelo da se mrtva utrka vodi između Mirjane Bobuš i Gine Picinić.

Svi ostali interpreti su također bili izuzetno dobri, i ukupno gledajući festival je zadovoljio širu publiku svojim pjesmama.


Rijeka kao uvijek je posljednja stanica MIK-a, ona je mati MIK-a pa je i bilo prigodno da se svi događaji vezani uz MIK održavaju u kazalištu HNK Ivana pl. Zajca. Zaslužili su svi takvu čast.

Retrospektivna večer kao uvertira finalnoj večeri bila je kruna svima onima koji su kroz ovih 50 godina bili dio MIK-ovske karavane u bilo kojoj funkciji. Na MIK-u su započele mnoge glazbene karijere poznatih estradnih umjetnika, tako i naša klapa "Sol" može zahvaliti svojoj popularnosti upravo svojim nastupima na MIK-u.

Po dolasku sa godišnjeg odmora u Rijeku, mnogi su mi kazali, ne podilazeći, da je baš klapa "Sol" ostavila najbolji dojam na ovogodišnjem festivalu.

Pjesme sa ovogodišnjeg MIK-a osvajaju mnoge radio postaje, a Primorci i Istrani se mogu ponositi svojim festivalom. Stičem dojam da je mnogim glazbenicima još uvijek veliki izazov biti dijelom MIK-a.

Jedino što je ostavilo sjenu na MIK je nesuglasje između nacionalne televizije i MIK-a, da se završna večer izravno prenosi u dogovorenom terminu, barem za njegov 50. rođendan.

Tu u mom kraju, u mome raju,
Buri i jugu, forcom srca dišpetaju
Kvarner, Istra, lipi škoji.
Tu su svi najdraži moji
Dušu utkali u svaku suru grotu.

I na mustri od poštenja
Šili čipku svog živenja
Za ostavit svima namin je u dotu.



To je sve "vridno" što mi je ostalo od sjećanja na ovogodišnji MIK.



Post je objavljen 03.07.2014. u 19:06 sati.