Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU A



N 6 ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU
P 7 Klaudij,Vilibald
U 8 Akvila i Priscila
S 9 Marija Petković
Č 10 Amalija, Ljubica
P 11 Benedikt
S 12 Mhor, Mislav
N 13 PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja:
1. čitanje:Zah 9, 9-10
Psalam: 145, 1-2. 8-9. 10-11. 13cd-14
2. čitanje: Rom8, 9. 11-13
Evanđelje:Mt 11, 25-30


Vjerujem da su mnogi od vas barem jednput u životu bili na nekoj izložbi ili sajmu cvijeća. Izlagači se trude da za takvu priliku naprave zanimljive i bogate aranžmane. Mašta, prekrasni cvjetovi i bogatstvo boja, sve je to upregnuto u samo jedan cilj: zadiviti i biti najbolji. Pa ipak, sva ta ljepota boja, mašte i umijeća nikada neće doseći nepatvorenu ljepotu cvijeta koji je svoje stanište našao među velebnim stijenama neke planinske litice. Ukorjenjen duboko u raspuklini stijene, sav okružen kamenom cvate neponovljivom ljepotom i čistoćom oblika, kakvu može stvoriti samo jedinstven i neponovljiv genij prorode. Sva njegova ljepota sastoji se od jednostavnosti i radosti življenja..
Čitajući današnja liturgijska čitanja, koja svojom porukom čine jedinstvenu cjelinu, odmah možemo osjetiti nadnaravnu ljepotu u biblijskoj spoznaji jednostavnosti, krotkosti i neznatnosti koja raste iz stijene Gospodnje. Koja se napaja snagom iz raspukline te stijene koja joj je zaštita snaga i na kojoj se ističe svom svojom ljepotom.
Mudrijaši i umnici ovoga svijeta, koji žive isključivo po zakonu tijela, nemaju pristupa u svijet Duha Božjega koji je domena jednostavnih, priprostih, iskrenih… Jer ovi prvi već su primili svoju plaću.
Gospodin poručuje svojima: '' Dođite k meni, svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe i učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca, i naći ćete spokoj dušama svojim.'' ( Mt 11, 28 – 29).
Kao što u vrijeme ljetnih vručina tijelo traži osvježenje u hladovini bistrih potoka ili pod krošnjom kakvog stabla, tako i duša iskrenog vjernika čezne za povjetarcima onostranog koji dolaze od Duha Božjega ako je u nama.
Da bismo Duhu dali prostora kako bi postao gost naše duše, trebamo u jednostavnosti i iskrenosti oprati svoje srce. Prostrti prostirku poniznosti da uniđe Kralj slave koji ''pravičan i pobjednosan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu'' ( Zah 9, 9).
Tada će pravednik klicati s psalmistom: '' Slavit ću te, o Bože, kralju moj, ime ću tvoje blagosljivljati uvijek i dovijeka. Svaki ću dan tebe slaviti…'' ( Ps 145 1 – 2)

Molitva vjernika

Krist nam je objavio milosrdnog Oca koji je na nebesima. Njemu koji je sama nježnost i ljubav iznesimo svoje molitve.

1. Za Crkvu Kristovu, da u poniznosti i jednostavnosti slijedi svoga Učitelja.
2. Za papu, biskupe i svećenike, da budu otvoreni Duhu Kristovu i da ga slijede. – Molimo te.
3. Za mlade vjernike, da ih oduševi Duh Kristov i da ga nasljeduju. – Molimo te.
4. Za našu župnu zajednicu, da među nama vlada ozračje jednostavnosti, međusobne ljubavi i međusobnog pomaganja. – Molimo te.
5. Za sve koji u Crkvi vrše djela milosrđa, da osjete milosne darove kako bi bili ustrajni u dobrotvornom radu. – Molimo te.
6. Za bolesne i one koji trpe, da im se smiluješ i olakšaš njihove patnje. Molimo te.
7. Za naše pokojne, da ih uvedeš u prostranstva svjetlosti i mira – Molimo te.

Primi, molimo Gospodine, ove naše smjerne molitve koje ti upućujemo po Kristu Gospodinu našem. Amen.


Post je objavljen 01.07.2014. u 09:53 sati.