Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

„ Zoster“


Kažu da je u tvrđavi kazamata Terezijenštat u Češkoj, gdje je nakon Sarajevskog atentata i ubojstva austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i supruge Sofije bio utamničen atentator Gavrilo Princip, na zidovima ćelije ostavio noktima ispisano:

"Volio bih da sam živio i druge živote. Volio bih da sam bio mornar na malom brodu za Braziliju. Volio bih da sam bio mudrac u planinama Himalaja, vlasnik bara u luci gdje bi me ujutro budile sirene brodova i sunce nad vodom. Volio bih da mi se sad rađa dijete."


Bilo je to za trajanja Prvog svjetskog rata , prije nego su mu amputirali bolesnu desnu ruku.

Po završetku tog rata mostarski pjesnik Aleksa Šantić u spomen Principu, napisao je:

*

Mi bele nemamo zore.
Naši su
Dani
Konop i stub,
Magle
I vrani,
I zveri zub.

(A. Šantić: Gavrilo Princip, 1920.)


*

U vrijeme kada se u Brazilu održava 20. Svjetsko prvenstvo u nogometu, započeto 1930. godine u Urugvaju (s pauzom za trajanja Drugog svjetskog...), a svijet obilježava 100. godišnjicu Velikog rata, mostarska grupa „Zoster“* objavila je prigodan spot za pjesmu „Gavrilo“, prvi singl s novog albuma "Srce uzavrelo".






Datum objavljivanja: 19. lip 2014.
ZOSTER: Gavrilo
sa albuma Srce uzavrelo
c&p gramofon 2014

muzika i tekst: Mario Knezović,


*“Mostarska grupa „ Zoster“ nastala je 2000. godine. Naziv „Zoster“ dolazi od herpesa zoster , virusa koji živi u ljudskom tijelu, uzrokovan padom imuniteta. Upravo od tud bend dobiva ideju svog imena, a kao svojevrsna posljedica pada imuniteta društva i potreba da se nešto kaže i učini.“



Post je objavljen 29.06.2014. u 16:11 sati.