Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Korejske društvene igre za djecu

U knjizi "Igre svih boja" koju je uredio Elio Giacone, a objavila Salesiana donose se igre iz 90 zemalja svijeta, a tu su i 4 igre iz Koreje:


1. Pisok Ch'igi - gađamo okomito postavljen kamen
Pisok je pravokutni plosnati kamen veličine ruke odrasla čovjeka. U igri uvijek sudjeluje 5 igrača. Svaki igrač ima 6 pisoka. Na podu se podvuče crta i svaki igrač stavi jedan od svojih kamenova 3 koraka od te crte, prislanjajući na pod njegovu kraću stranu, tako da pisok stoji uspravno. Prvi igrač baca, stojeći iza crte, pet preostalih kamenova, nastojeći oboriti pisoke koji su ispred njega. Obori li barem 3, osvaja jedan bod. Oboreni pisoki se opet usprave, drugi igrač baca svojih 5 kamenova i tako dalje. Igra se nastavlja dok na kraju jednog niza bacanja (tj. kada s svi igrači bacali jednak broj puta) neki igrač ne osvoji više bodova od ostalih: pobjeda je njegova.

2. Jeigichagi - samo ne šakama!
Igrači se rasporede ukrug i u letu predaju jedan drugomu plutenu pločicu u koju su zabodena 2 ili 3 pera u boji. Pri tome igrač može koristiti bilo koji dio tijela osim ruku (glavu, donji dio noge, gornji dio ruke, itd.). Svi zajedno nastoje pločicu udariti što je moguće više puta, tako da što dulje ostane u zraku

3. Ko-no - sa sedam figura osvoji sedam protivnikovih mjesta na ploči!
Igraju 2 igrača. Nacrta se polje s 4 kučice po stranici. Igra se uzduž crta te ploče, a ne unutar kućica. Svaki igrač raspolaže sa 7 figurica ili kamenčića različite boje od protivnikovih. 5 od tih kamenčića stavi uzduž prve vodoravne crte ispred sebe, na sjecišta s 5 okomitih crta. 2 druga kamenčića stavi pak na drugu crtu, na sjecišta s 2 vanjske okomite crte. 2 igrača redom premještaju jednu od svojih figura dijagonalno do najbližeg sjecišta (koje, naravno, treba biti slobodno). Radeći tako, trebaju nastojati da ih malo-pomalo, dovedu da zauzmu 7 sjecišta s kojih su krenule protivničke figure. Nije moguće pojesti protivničke figure, niti ih preskočiti kao što nije moguće preskočiti ni vlastite. Ako jedan igrač ne može napraviti nikakav potez (sve su mu figure blokirane), izgubio je. Ako se to ne dogodi, pobjeđuje igrač koji prvi dovede do cilja svojih 7 figura.

4. Nei pat ko no - igra s 8 kamenčića na ploči
Igraju 2 igrača, svaki s 8 figura raspoređenih na ploči kao na slici ispod. Počevši od onoga koji ima crne figure, igrači redom mogu premještati jednu od svojih figura na neko susjedno slobodno sjecište (kada ga ima) ili skočiti s jednom figurom na neku drugu (uvijek na jednu od vlastitih) i ukloniti protivničku figuru koja stoji neposredno na sljedećem sjecištu. Tijekom skoka se ne može mijenjati smjer. Pobjeđuje onaj koji prvi uspije ukloniti posljednju, treću od protivničkig figura jer se sa samo dvije figure ne može nastaviti igra.


Post je objavljen 25.06.2014. u 17:36 sati.