Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Pogled u budućnost



Čitam danas u Jutarnjem: „ Iako je prije samo dva mjeseca najavljeno da građanski odgoj od jeseni ulazi u škole kao zaseban predmet od šestog razreda osnovne škole, od te se ideje odustaje.“
„Ovakvim razvojem situacije razočarana je dugogodišnja ekspertica za ovo područje Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koordinatorica eksperimentalne provedbe kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja te koautorica nastavnoga plana i programa.
Razlog za odustajanje od novoga predmeta ona vidi i u pritisku konzervativnih udruga Vigilare i U ime obitelji. Njihove su temeljne zamjerke na program građanskoga odgoja što se u njemu ne spominje domoljublje, upitna im je rodna ideologija, a zamjeraju i što su program kreirale nevladine udruge. - To apsolutno nije istina, udruge nikada nisu vodile, one su bile samo suradnici na programu. Što se tiče domoljublja, mogu samo reći da spadam među one istraživače koji ne koriste riječi s ispraznim konceptom - kaže Vedrana Vrkaš. Prava osoba različitih seksualnih orijentacija, objašnjava Vrkaš, u programu građanskoga odgoja svrstana su pod poglavlje prava društveno osjetljivih grupa. Po njezinu mišljenju, udruge koje zamjeraju koncept zdravstvenoga i građanskoga odgoja zalažu se za zastarjeli koncept građanstva kao dužnosti.
Za njih je, objašnjava, koncept građanstva biti poslušan i pristojan, lijepo se ponašati u javnosti. Pritom ne žele prihvatiti da je građanstvo vezano uz kontrolu vlasti.
- Oni traže da mi njegujemo moralno biće izvan političkog konteksta. Ono koje će vjerovati u vladu i biti poslušno. Nemaš ti tu u što vjerovati, ti se trebaš osnažiti znanjima i vještinama da kontroliraš vladu i pozivaš je na odgovornost! Formirali ste ovu zemlju na temelju volje građana, na temelju volje tih građana ušli ste u Europsku uniju. No ti građani nemaju pojma da su građani! I zato jesmo kao narod emocionalno utučeni i nismo motivirani ni za što - smatra profesorica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zamjera bivšim vladama što su utukle značajna sredstva za reforme koje nisu provedene.“


I eto…. Situacija se mijenja iz dana u dan. Do kraja mandata Kukurikavaca možemo očekivati gradnju kapelica u poduzećima i obaveznu jutarnju molitvu prije početka rada.
Činjenica je da Jovanović nije znao, htio i mogao napraviti više i da je trebalo mijenjati njega i način na koji je krenuo uvoditi promjene. No Premijer je očito u drugoj polovici mandata odlučio još jednom prevariti birače i još jednom pljunuti na ideju socijaldemokracije. Ovo je veliki ideološki zaokret. Građani mu prestrašno idu na živce i došao je do spoznaje da ih je najbolje sputati i odgajati na konzervativan način, jer doista je teško vladati ako nisi okružen poslušnicima i poltronima.
HDZ-ovski krkani su opako narušili sustav vrijednosti u ovoj zemlji…. pljačkom, korupcijom, nepotizmom i svim ostalim zlim ponašanjima koja smo imali prilike gledati i osjetiti, a SDP - na čelu s Milanovićem se trudi obrisati svaki trag da je ikakav sustav vrijednosti u ovoj zemlji i postojao.
Kad zatvorim oči i pokušam zamisliti svoju Hrvatsku za tridesetak godina vidim je otprilike ovako:
Na prostoru te male zemlje živi šačica polugladnih staraca. Svi su Hrvati… i svi su hetero… iako više i ne provjeravaju da li je to točno…. jer više nije ni moguće, a ni važno. Sve manjinske skupine i svi mladi su se davno iselili. Atmosfera u društvu je idilična jer nema više različitih koje bi mrzili i kamenovali, nema više škola pa je i rasprava o potrebi vjeronauka i zdravstveno/građanskog odgoja odavno zamrla. Nisu baš potpuno gladni jer su autsorsali političare u Sjevernu Koreju, te životare od te siromašne rente, koja nije velika…. ali za njih je dovoljna… do konačnog odlaska….
Nema tvornica, ni poduzeća. Postoji samo velika spalionica u kojoj ih najamni radnici (roboti bez nacije, vjere i rodnog obilježja) zbrinjavaju kad umru iz "nepoznatih" razloga... jer ni zdravstvene skrbi odavno nema.... pa se umire sporadično... gdje tko stigne i kako mu je po guštu.

I da zaključim... Odlično je da su ukinuli uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja u škole. Ma koji crni građanski odgoj?!!!! Građansko ponašanje je u suprotnosti s našim mentalitetom.






Post je objavljen 24.06.2014. u 12:37 sati.