Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Čavka i ptice

Došla neka vremena u Lijepoj našoj koja me stalno vraćaju na Ezopa i njegove basne. Eto, prošlo je nekoliko dana otkako nam je trenutačni Predsjednik oslobodio, pravomoćno osuđenog g. Sanadera za primanje mita i sklapanje nekakvih štetnih ugovora na relaciji INA-MOL, odlikovanja koje je dobio za „zasluge za hrvatsku državu i hrvatski narod“, a što ga je ponukalo da izjavi kako je to – veleizdaja. Je li to veleizdaja, kriminal, ili naprosto prevelika ljubav za novcem ostavljam pametnijima od mene da prosude. Malo sam 'prošvrljao' po Internetu i ustanovio kako je spomenuti Veleizdajnik svojevremeno primio jedno od najvećih odlikovanja koje Predsjednik RH može dodijeliti – Velered kraljice Jelene. Simptomatično, sve u stilu 'vele…'. I onda sam potražio u svojoj zbirci Ezopovih basni ima li što na tu temu i evo što nađoh.

Želeći pticama postaviti kralja, Zeus im dade rok kada će sve doći pred njega, a on će najljepšu od njih proglasiti kraljem. Čavka, dobro znajući koliko je ružna, ode i skupi perje koje drugim pticama bijaše otpalo, pa ga stavi na sebe i čvrsto zalijepi.
Tako se dogodi da je zbog toga postala divnija od ostalih. Međutim, stiže i dogovoreni dan pa sve ptice odoše k Zeusu. Kada im Zeus htjede čavku postaviti za kralja zbog njezine naočite vanjštine, razljute se ptice i svaka joj oduzme svoje pero. Tako čavka opet postade čavka.

Naravoučenije: Basna pokazuje da se i dužnici, dok raspolažu tuđim imutkom, doimaju važnima, a kada ga vrate, čine nam se isti kao i prije.


Ključ kojim se može odgonetnuti basna u našim vremenima:


Zeus


Čavka


Ptice


Perje



Post je objavljen 20.06.2014. u 14:36 sati.