Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

NIKAD BURNIJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Nikša Roso iz dvorane izbacio kameru Vrgoračkih novina!



Jutros je održana 9. sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu. Već pet godina pratimo sjednice Gradskog vijeća Vrgorca, ali ovo što smo danas doživjeli se ne može uspoređivati ni s jednim iskustvom od ranije. Opširni izvještaj će biti objavljen u Vrgoračkim novinama, a za potrebu ovoga bloga objavljujemo skraćenu verziju.

Prije samog službenog početka sjednice Gradskog vijeća počeo je žestok okršaj između predsjednika Gradskog vijeća Nikše Rose i oporbenih vijećnika zbog namjere Vrgoračkih novina da videosnimaju sjednicu Vijeća. Iako je Gradsko vijeće zabranilo snimanje svojim ranijim dopisom upućenim Vrgoračkim novinama, naš akreditirani snimatelj je bio prisutan na sjednici i kameru je prije početka sjednice i pokrenuo. Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso naredio je uklanjanje kamere, temeljeći svoju odluku na vlastitom mišljenju da sjednicu kamerom mogu snimati samo televizijske kuće, ali ne i tiskovine. Oporbeni vijećnici NLM-a Ante Pranić i Mirko Vuković, te vijećnik SDP-a Rade Bobanac izložili su pred Rosu čitav niz zakonskih i poslovničkih članaka prema kojima svaka javna ili privatna osoba ima pravo pratiti sjednicu Gradskog vijeća putem tehnoloških pomagala koje sama odabere, a među njima i videokamerom. Oporbenjaci su negodovali i zbog odluke Nikše Rose da se materijali za sjednicu više neće dostavljati medijima koji prate rad Vijeća, iako su se Vrgoračkim novinama dostavljali posljednjih pet godina bez ikakvih problema. Natezanje između Rose i oporbenih vijećnika je trajalo pola sata. Roso je zahtijevao uklanjanje kamere, a oporbeni vijećnici su to odbijali. U jednom trenutku je Roso ustao sa svoje stolice i upitao vijećnika Pranića: „pa hoćeš li ti onda biti predsjednik umjesto mene?“. Na koncu je pozvan komunalni redar Joško Carević koji je kameru isključio, a ona je zatim uklonjena. Time je ova priča zasad stavljena izvan snage, međutim ne zadugo, jer Vrgoračke novine su već zatražile zaštitu svojega prava na rad od nadležnih novinarskih organizacija (Hrvatsko vijeće za medije) i uskoro očekujemo njihov stav o cijeloj toj priči.

Rasprava na Vijeću je potom nastavljena dugim i opširnim izlaganjima oporbenih vijećnika Ante Pranića, Mirka Vukovića i Rade Bobanca o brojnim temama, a često im je, vidljivo uzrujan, davao odgovore gradonačelnik Boris Matković. Rasprava je cijelo vrijeme bila prepuna tenzija i podignutih tonova, međutim sve je relativno normalno funkcioniralo do pred sam kraj sjednice i rasprave o imenovanju trga i nagradi Grada.

Vijećnici su tako raspravljali o mojemu prijedlogu da se Mati Svjetskom dade jedna ulica ili trg u Vrgorcu. Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova uputio sam tri prijedloga o tome kojoj ulici ili trgu dati ime Mate Svjetskog. Prvi prijedlog po važnosti je bio da mu se dade prva slobodna ulica ili trg u Vrgorcu. Drugi prijedlog je bio da se njegovim imenom preimenuje Trg Stjepana Radića popularno zvan Trg mudrosti jer je Mate Šimunović tu radio nakon povratka s putovanja, a da se Stjepanu Radiću dade neka druga ulica. Treći prijedlog je bio da se Matinim imenom nazove Hercegovačka ulica, kao ulica koja ide u smjeru njegovih rodnih Stilja, a da se hercegovačkim imenom nazove neka druga ulica. Povjerenstvo je na svojoj ranijoj sjednici odlučilo podržati moj prijedlog da se preimenuje Trg Stjepana Radića, dok je gradonačelnik Matković tu odluku odbio, predloživši da se prihvati moj prijedlog da se Matinim imenom nazove prva slobodna ulica ili trg. Kada se na sjednici Gradskog vijeća počelo raspravljati o spomenutom prijedlogu Povjerenstva, vijećnik HSS-a Davor Radić je energično reagirao istaknuvši kako je Stjepan Radić jedan od tri najveća Hrvata u 20. stoljeću, te je rekao da mu nije jasno kako takav prijedlog može dati netko tko je povjesničar i tko predaje djeci u školi. Nažalost, Radić si je uzeo za pravo da brani lik i djelo Stjepana Radića, međutim ja kao predloženik preimenovanja ulice na sjednici nisam imao pravo glasa koje bih iskoristio za par kraćih pitanja za Radića o biografiji njegova slavnog suprezmenjaka. Pa da vidimo koliko tko zna o njegovu liku i djelu. Ali možda bude prilike u budućnosti. Taj moj isti prijedlog vijećnik Granić je nazvao „provokacijom“.

Međutim, iako se javio za riječ u temi o imenovanju trga, vijećnik HSP-a Ante Starčević Slobodan Granić je zapravo bio „zvijezda“ rasprave o nagradama Grada za 2014. godinu. Povjerenstvo za nagradu Grada na svojoj je ranijoj sjednici odlučilo da će osobnu nagradu dobiti prof. Slavko Vujčić, kao jedini prijavljeni za tu nagradu od strane ravnatelja Osnovne škole „Vrgorac“ Krešimira Kurana, dok je za skupnu nagradu prijavljeno Kulturno-umjetničko društvo Dusina. Ocjenjujući da je prof. Vujčić zaslužio nagradu Grada zbog svog višedesetljetnog rada u osnovnom školstvu Vrgorca, kao i društveno-političkom radu u našem gradu, njegovo nagrađivanje podržali su i vladajući i oporbeni vijećnici, uz iznimku, vijećnika Slobodana Granića. Međutim svoje legitimno protivljenje nagrađivanju Vujčića Granić je „začinio“ čitavim nizom kvalifikacija upućenih Vujčiću i ostalim vijećnicima što je uzrokovalo buru negodovanja. Granić je pročitao detalje životopisa Slavka Vujčića i pritom upitao gdje je spomenuti bio u vrijeme rata. Dodao je i da je Vujčić član SDP-a, kao i ravnatelj Osnovne škole Krešimir Kuran, te zaključio kako je iz toga izrečenog „sve jasno.“ Vijećnica SDP-a Stanka Bašić potom je replicirala Graniću riječima kako je u vrijeme rata, ali i prije i poslije toga, Vujčić odgajao brojne generacije vrgorske djece. Potom je riječ uzeo vijećnik SDP-a i veteran Domovinskog rata Jurica Barbir koji je povišenim tonom upitao Granića: „A gdje si ti bio 1991. godine Graniću, ja te se ne sjećam na terenu?“ U isto su vrijeme brojni vijećnici otvoreno negodovali zbog Granićevih stavova, što je vijećnika HSP-a Ante Starčević natjeralo da ustane sa svoje stolice i izjavi kako će napustiti sjednicu jer je očito na njoj nepoželjan. Njegove riječi dovele su do burne reakcije vijećnika Rade Bobanca koji je glasno uzviknuo: „A jeli, sada ćeš napustiti sjednicu nakon što si dignuo ruku za sve prijedloge Borisa Matkovića na ovoj sjednici, ali i na svim sjednicama ranije!“ Izlazeći iz dvorane Granić je pokazao prstom prema gradonačelniku Borisu Matkoviću, ali i vijećnicima HDZ-a, SDP-a i NLM-a i rekao da je to sve „kumrovečka škola“. I ta izjava uzrokovala je nezadovoljstvo i povike vijećnika. Nakon što je Granić izašao iz prostorije burna rasprava je nastavljena, a najglasniji je bio vijećnik Bobanac. Na njegovu kritiku Granićevih riječi, gradonačelnik Matković je sarkastično dodao: „Vi se nemate oko čega nervirati, Granić je naš koalicijski partner.“

Nakon Granićeva odlaska sjednica je nastavljena točkom vijećničkih pitanja upućenih gradonačelniku. U toj točci došlo je do glasne prepirke gradonačelnika Matkovića i vijećnika Pranića, a vrhunac se dogodio kada je iz novinarskih klupa počeo dobacivati dopisnik Slobodne Dalmacije Mate Primorac. Primorac je izrekao nekoliko kritika na Matkovićev račun, što je gradonačelnika nagnalo da uputi usmeni zahtjev predsjedniku Vijeća Nikši Rosi da zabrani novinaru verbalne upadice u raspravu, te da mu zabrani prisustvovanje sjednici. Dok je vijećnik HDZ-a Gordan Erceg istovremeno upućivao pitanje gradonačelniku oko dovršenja obnove ceste u Milošićima, Primorac je na izlasku iz dvorane rekao Ercegu: „Nemoj njega pitat, ništa ti on ne zna“.

Poslije vijećničkih pitanja sjednica je završena, a komentiranje njezina tijeka nastavljeno je na hodnicima gradske uprave i okolnim kafićima satima kasnije.

Post je objavljen 18.06.2014. u 13:55 sati.