Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Nije „outsourcing“ nego „spin-off“

Na hrvatskom jeziku to bi se reklo „nije vrat nego šija“!

„Odustaje se od outsourcinga! Osniva se tvrtka za održavanje“ koči se danas (17.06.2014.) naslov na 8. i 9. strani J.L.
U podnaslovu: „Poslovi peglanja, čišćenja i kuhanja ići će s jednog mjesta, zadržat će se poslovi i uštedjeti milijuni.“
Umjesto njega uvodi se „spin-off“.

U poduljem tekstu ima i ovaj odlomak:
„Država godišnje za plaće i sredstva za rad tih zaposlenika (trenutačno njih oko 24.000 'raštrkanih' u 2400 institucija) troši 3,4 milijarde kuna, a ovim novim modelom na godišnjoj razini u prvoj fazi trebalo bi se uštedjeti oko 280 milijuna kuna.“

To bi prema sadašnjem stanju stvari bila najveća, ponavljam najveća, državna tvrtka. Bravo!! Nije to ni INA, nisu to ni autoceste, nije to ni Petrokemija Kutina ili neka od malobrojnih preostalih firmi u vlasništvu države, ne: najveća državna tvrtka je tvrtka koja zapošljava čistačice, pralje, kuhare, kućne majstore etc. A kako stoje spomenute tvrtke koje su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu države ne bi me iznenadilo da i ova najnovija za koju godinu počinje poslovati s gubicima. Ova, naime, vlast nema pojma kako treba uspješno upravljati tvrtkama. Bez podcjenjivanja posla i ljudi koji taj posao rade mislim da bi država koja želi biti Država ipak trebala imati najveće firme u proizvodnom sektoru.

Da je ekipa koja je došla na vlast nakon brodoloma HDZ-a nekompetentna pretpostavljao sam već na dan njezine pobjede. Da je nespremno preuzela vlast bilo mi je jasno već nakon tzv prvih 100 dana vladanja. Da je sastavljena od samih neznalica na čelu s glavnim Manekenom to mi je postalo jasno nakon pola godine njihovog (ne)vladanja (uz izuzetak dvojice Linića i Čačića koji su imali viziju – pa ma kakva bila - i koji su znali što hoće ali ih ni puk ni Maneken sa svojim podanicima nisu prihvatili jer su tražili 'red, rad i disciplinu'). A onda su krenule akcije jedna za drugom kojima su dokazivali da su ne samo nesposobni i da ne znaju svoj posao, već da se u većini svojih postupaka ponašaju kao glupani. Konačno, ova priča s 'outsourcing'-om naslućuje da su po svemu sudeći – idioti (ispričavam se na izrazu ali drugog nemam).
Zašto mislim tako?

Zanemarimo za ovu analizu samu činjenicu da i inače mijenjaju svoje odluke kao što ja mijenjam čarape. Nije im to prvi put. Obratite pozornost na izneseno u citiranom tekstu. Na dosadašnji trošak od 3,5 milijardi kuna najnovijim „spin-off“-om trebalo bi se (dakle nije sigurno!) uštedjeti 280 miliona kuna, dakle 8 (slovima osam) posto od ukupnog iznosa. Prema Google-ovom prevoditelju „spin-off“ znači „odvrtjeti“. Divota!! Ne znam tko koga tu „odvrće“!

Koliko će koštati prijelaz na „spin-off“? Kolika će se nove birokracije trebati zaposliti da bi vodili armiju od 24.000 zaposlenih? Koliko novih automobila? Koliko novih ili iznajmljenih kancelarija za svu tu birokratsku bulumentu? Koliko novih mobitela, kreditnih kartica? Ili su sve te troškove već uračunali u kalkulaciju po kojoj bi prelazak na novi sustav trebao uštedjeti tih 8% od do sada utrošenih sredstava? Iz dosadašnjeg iskustva u donošenju 'genijalnih' odluka ove vlade čisto sumnjam da su sve to uobzirili u svojim kalkulacijama.

Slijedi u spomenutom članku klasičan primjer političke demagogije:
„Zaposlenici, kako je pojasnila jučer potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, zadržavaju sva prava. Plaće se neće mijenjati , niti će se smanjivati broj radnika. Uštede bi se trebale (uočite: bi se trebale a ne; će se, op. s.c.) dogoditi kroz racionalizaciju troškova, a najviše objedinjavanjem javne nabave, boljom preraspodjelom posla i odlascima u mirovinu (sic!).“

Što se tiče „preraspodjele posla“ ona će se, prema J.L. provesti na način da će čistačica koja sada čisti 300 m2, ubuduće trebati očistiti 600 m2, no, precizira J.L. „ti će se standardi tek definirati“. Dakle: prvo ćemo praviti ražanj a zec još u šumi. Čitajući to na um mi pada pitanje suvislosti izjave potpredsjednice M.O. kako se neće smanjivati broj zaposlenih!

Bojim se da je jedino što je realno u tome kako smanjiti troškove – odlasci u mirovinu. No s njima će se teško uštedjeti koliko bi se trebalo prema „spin-off“-u. Osim toga i bez „spin-off“-a bit će odlazaka u mirovinu – normalnih ili prisilnih. Poznata metoda rješavanja viška zaposlenih još tamo od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Dakle, da bi novi sustav trebao (ne da će) uštedjeti 8% dosadašnjih sredstava vlada namjerava provesti među osobljem rašamon ili ti ga tshunami u svim svojim ustanovama od škola do najmanjih kancelarija u općinama (za zaposlenike u zdravstvu - misli se na pomoćno osoblje - to ne vrijedi, njihov će se problem riješiti - ili bi se trebao riješiti - jednim drugim spinom: „master planom“) a zna se što ostaje nakon tshunamija.

Možda bi to i moglo biti moguće. No da se to postigne treba efikasna organizacija njemačkog tipa (red, rad i disciplina) a mi smo od takve organizacije, pogotovo kad je u pitanju vlada, udaljeni svjetlosne godine.

I na kraju ovog vladinog „spina“ skrenut ću vam pozornost na još jednu ključnu stvar u cijeloj toj priči: „ovim novim modelom na godišnjoj razini u prvoj fazi trebalo bi se uštedjeti oko 280 milijuna kuna.“ Ovo „u prvoj fazi“ djeluje mi jako zlokobno. Što će onda doći u „drugoj fazi“, Kad će ona nastupiti i što će ona donijeti, to vjerojatno ova nesposobna vlada ne zna. Ili možebitno ipak zna? Naime odgovor i nije tako teško odgonetnuti: privatizirat će ovu veliku firmu ili je dati u koncesiju. To je jedino što ona zna – ha, ha, ha!



Post je objavljen 17.06.2014. u 15:36 sati.