Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apstinent

Marketing

Što učiniti s uplakanom ženom?

Ženske suze su gadna stvar... Ne generaliziram, razmišljam o mnogim muškarcima koje poznajem, a koji naprosto blokiraju kada žena plače. U njihovom racionalnom poimanju svijeta, ženske suze predstavljaju opasnu zonu. Dobro je dok su posljedica grlenog smijeha ili neke gadne alergije, prehlade... Ali ako žena s kojom su u vezi rida pred njima ko kišna godina, e tada nastaje problem. Uspjela sam uočiti nekoliko osnovnih reakcija na temelju kojih se svašta može zaključiti.

1. "ideš mi na živce" - izgovoreno glasno ili zadržano u sebi, reakcija karakteristična u vezama bez pravog sadržaja. Odnos dvoje ljudi je površan i on naprosto nema volje ulagati dodatni napor da otkrije što stoji iza tih suza, niti ih obrisati s njezina lica. Ipak, u slučaju onih koji tako nešto izgovore, ženska intuicija (ne govorim o pustim nadanjima) može prepoznati je li riječ o istinitoj tvrdnji ili samo obrambenom mehanizmu. Jer lako je moguće da se muškarac povlači zbog nesigurnosti, pa reagira "agresivno".

2. on tijekom njezinog plakanja šuti kao skamenjen, a pogleda li se njegovo lice izbliza, mogu se uočiti proširene zjenice - reklo bi se po naški "usrao se ko grlica". Takva reakcija vrlo je česta kod dobrodušnih tipova, ali bez razvijene emocionalne inteligencije, kod mladih dobrica... Njima je najčešće vrlo stalo do žene koja plače, ali naprosto ne znaju što bi s njom. Ne znaju postaviti dijagnozu ili ne znaju odrediti terapiju, a najčešće ne znaju ništa. Nije rijedak slučaj da nakon takvog ispada nestanu na kraće ili dulje vrijeme, a možda čak i zauvijek. Takva situacija kobna je za ljubavničke veze kod kojih je muškarac u braku, ali se emocionalno vezao uz ljubavnicu, prepoznajući u njoj izvor optimizma kojeg je njegova žena "rospija" izgubila. No, kad je ljubavnica pokazala i svoju slabost, on na kraju racionalno zaključuje, barem ako postoji neki interes da sačuva brak, kako će se bolje snaći na poznatom terenu, nego da se upušta u novi izazov, ma koliko mu ljubavnica bila srcu draža.

3. on sipa utješne, naučene fraze koje je pokupio od prijatelja, prijateljica, iz udžbenika popularne psihologije, s interneta.... Raspada se od razumijevanja i nježnosti, grli svom snagom draganu, možda čak i sam pusti koju suzu. Scenski nastup vrijedan Oskara. Učinkovit je utoliko da žena, koja je do maloprije isplakala oceane suza, ostaje šokirana reakcijom i odmah prestaje ridati. E sad, nastavak veze će ovisiti o njoj - ili će pobjeći kud je noge nose ili će se oduševiti ako voli takve "malčice" emotivnije tipove, ne uzimajući u obzir da njegova reakcija baš i nije bila prirodna.

4. on je uzima u naručje kao malu bebu, tepa joj, koristi hrpu deminutiva, pjevuši neku uspavanku.... I sve to iskreno, iz srca. A što reći, ako taj čovjek nije otac, sa sigurnošću se može zaključiti da to želi biti i da će u tome biti primjer tate punog sućuti i nježnosti. E sad, pitanje je paše li takva utjeha i dotičnoj suzoroniteljici jer ne vole sve žene da ih se tretira ko bebice, takav im pristup ide na jetra, posebno ako nemaju previše majčinskih crta. Ali i nekim majkama, posebno onima autoritetnog i autoritativnog odgojnog stila, takva utjeha neće biti od koristi. Može se zaključiti da će to pasati onim ženama koje od djetinjstva skupljaju plišane i druge igračke, koje ostaju tatine curice, no nije pravilo. Upoznala sam naizgled čvrste, samosvjesne žene koje u tuzi trebaju očinsku utjehu.

5. on joj šutke prilazi i toplo je grli. Samo to. Bez ljuljuškanja, bez tepanja, bez ikakvih fraza. Pušta je da plače i čeka da se smiri. Po meni najbolji pristup kod kojeg se ne može pogriješiti, barem ako ona ne plače od očaja jer je s njim....

Eh mi žene, nije s nama lako, nimalo.... Povod za ovaj tekst? Jučerašnja izjava prijateljice: "muškarci se panično boje histeričnih žena. Ako ga želiš otjerati, najbolje što možeš učiniti jest početi ridati i zapomagati - provjereno funkcionira". Ali ako si s njim, onda to može biti i dobar test - podao, ali učinkovit, no najčešće ipak nenamjeran. Dođu tako suze, neplanski, a onda naprosto isperu ono što ne valja, što je suvišno; ono što je u duši, ali i ono što je u vezi...



Post je objavljen 11.06.2014. u 05:34 sati.