Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iva-ralica-orecic

Marketing

Dolan et Cannes

Jedan od najglamuroznijih filmskih festivala, onaj u Cannesu otvoren je filmom "Grace od Monaka". Osim njega, najzanimjiviji filmovi bili su Clouds of Sils Maria, Maps to the Stars, Saint Laurent, Two Days, One Night, Lost River te mnogi drugi.
Osim satira, društvenih drama i umjetničkih hvalospjeva, na popisu se našao i prvi film koji je režirao Ryan Gosling.


http://twitchfilm.com/2012/05/xavier-dolan-announces-his-fourth-film-tom-a-la-ferme.html

Podijeljene su mnoge nagrade, a između ostalih, nagrada žirija pripala je Xavier Dolanu s flimom "Mommy".

http://blogs.indiewire.com/bent/heres-the-provocative-official-poster-for-xavier-dolans-mommy-20140518

Tu “utješnu palmu” - podijelio je s najstarijim filmašem u Cannesu - Jean-Lucom Godardom.

Xavier Dolan je 25-godišnjak koji je u vrlo ranoj dobi postao hvaljen. "Mommy" je nastavak njegova debitanskog filma “Ubio sam svoju majku” koji je snimio kad je imao samo 21 godinu. Taj je film prikaz i na ZFF-u prije nekoliko godina, a prikazuje njegov život sa zapravo prilično dosadnom majkom. No nastavak govori o samoj majci i njenom viđenju situacije jer je upravo njen sin taj koji čini njen život "dosadnim". Uvjetno rečeno jer ona pak smatra da joj nikad nije dosadno budući da sa sinom prolazi kroz psihijatrije, policiju i pedagoške službe.

No ono što izdvaja Nolana iz hrpe drugih mladih redatelja, osim neobičnog prikaza sasvim uobičajenih tema, je način snimanja - slow motion, glumački stil i glazba.

Osobno mi se najviše svidio film Les amours imaginaires iliti Heartbeats koja prati priču dvoje prijatelja, cure i dečka, koji se oboje zaljube u istog dečka. Ovdje je pak prisutna i jedna za našu Hrvatsku tabu tema, a prikazuje stvarne osjećaje i dileme mladih ljudi u traženju ljubavi, a s druge strane u očuvanju prijateljstva.

Les Amours

U svakom slučaju, izborom tema i njihovom obradom te zasluženom canneskom nagradom, stekao je fanove i poziciju na svjetskoj sceni koju će, nadam se, još dugo i držati baš kao što ju još uvijek drži neponovljivi Jean-Luc Godard.


IvaRO

Post je objavljen 02.06.2014. u 13:43 sati.