Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stellamehkek

Marketing

Vedran Beg

Prijašnji natjecatelj kulinarskog TV showa Masterchef govori o tome kako je natjecanje promijenilo njegov život, što radi sada, koje je njegovo mišljenje o svakodnevnoj prehrani te gastronomiji u Hrvatskoj opećnito. Rođen je u malom gradiću na otoku Pagu, a danas živi u Koprivnici gdje se zaljubio i oženio. Kaže da nikada nije pomislio da bi mogao živjeti tako daleko od obale, ali život na kopnu ga mazi.

''Koprivnica je malen, ali vrlo lijep grad. Ovdje nema straha od nasilja, zaista je siguran. Grad je ispunjen edukacijskim i zabavnim događajima pa se nikako ne dosađujem. Osjećam se kao kod kuće.''

Nakon što je u showu došao do finalnih pet, eliminiran je. Ali popularnost i uspjeh nakon showa su bili iznenađujući. Dobio je mnogo različitih ponuda za posao u svakojakim restoranima diljem Hrvatske, no odlučio je ipak provesti ljeto sa obitelji jer su bili razdvojeni tri mjeseca zbog obaveza prema showu. U vrijeme početka showa nije imao veliko znanje o kuhanju te mu je puno namirnica bilo nepoznato.

''Kuhao sam u našem obiteljskom restoranu na Rabu, ali to su bila jednostavna jela koja nisu zahtijevala neko posebno znanje o hrani. Ali kako je show počeo, naučio sam puno i kuhao sa namirnicama s kojima se nikada prije nisam susreo. To je bio zapravo najbolji način samoedukacije.''

Vedran danas radi kao nastavnik kuharstva u srednjoj školi u Koprivnici i uživa u tome. Trudi se animirati učenike donoseći im na sat rijetke namirnice s kojima se onda oni moraju upoznati. Tokom ljeta radi kao kuhar na jahti što može biti prilično iscrpljujuće, ali zadovoljavajuće jer klijenti za koje kuha znaju cijeniti svaki obrok koji pripremi za njih. Oduvijek se trudi zdravo hraniti i prilikom kupnje proizvoda čitati njegov sastav kako bi bio siguran da svoja jela čini hranjivima što je to više moguće.

''Prehrana i sam čin unošenja hrane je svakodnevni proces. Pa zašto onda ne bismo razmišljali o tome što jedemo? Ne oduzima nam puno vremena, a uvelike pridonosi kvaliteti života.''

Kada smo dotakli temu gastronomije u Hrvatskoj, rekao je da Hrvatska ima vrlo velik izbor kada je riječ o hrani. Na primjer, Istra je u top 10 kulinarskih destinacija u svijetu prema Executive Travel Magazine.

''Zaista imamo štošta za ponuditi i turističke statistike to potvrđuju svake godine. Chefovi ovdje su vrlo talentirani i većina njih je uvijek spremna naučiti još više i samim time ponuditi još više svojim gostima. Prosperitet u gastronomiji je uvijek dobrodošao, dapače, obavezan je jer moraš zadržati goste kako bi zadržao svoj posao. Kreativnost i radoznalost moraju biti tvoja dva nova najbolja prijatelja kako bi poboljšao vlastite vještine i samog sebe.''

''Ako želiš uspjeti, moraš puno raditi. Nema drugog načina. Sreća je samo dodatan faktor. Sa napornim radom dolaze i veliki uspjesi, posebice kada voliš ono što radiš.''




Post je objavljen 03.06.2014. u 14:12 sati.