Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Sjeme promjene: Veliki potencijal ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj

Hrvatska i druge zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) mogle bi, prelaskom na 100% ekološku (organsku) poljoprivrednu prizvodnju, ne samo otvoriti radna mjesta i povećati stvarnu dodanu vrijednost u poljoprivredi, nego i povećati ukupnu proizvodnju hrane.

Rezultat je to studije "Seeds of Change : Sustainable Agriculture as a Path to Prosperity fo the Western Balkans", koja je jučer predstavljena u Novinarskom domu u Zagrebu. Studiju je izradila međunarodna ekipa na čelu s dr.sc. Darkom Znaorom (http://www.znaor.eu/), međunarodnim konzultatnom koji živi u Nizozemskoj (jedan nedavni novinski prilog o njemu: http://radioimotski.hr/naslovnica/barko-znaor-imocanin-na-kraljevskim-dvorima/). Rad na izradi studije trajao je četiri godine, a financirala ga je njemačka Zaklada Heinrich Böll.

Kako je moguće, da se proizvodnja hrane poveća, kad je urod u ekološkom uzgoju generalno manji? Razlog je u lošem aktualnom stanju poljoprivrede u sve četiri zemlje, čiji su pokazatelj niski prinosi. Intenzivnim radom na ekološkom uzgoju, ulaganjem u znanje i vještine, mogli bi se postići prinosi veći od aktualnih. Uračunavajući smanjenje štete za okoliš i druge pozitivne učinke, korist je višestruka.

Danas, zbog visokih subvencija, ekoloških šteta i drugih problema, stvarna dodana vrijednost u poljoprivredi je u Hrvatskoj negativna.

Promovirana je studija tiskana na engleskom jeziku, a najavljeno je da će kroz nekoliko tjedana biti pripremljena i izdanja na hrvatskom i na srpskom. Tijekom ovoga tjedna, studija će biti prezentirana i u Sarajevu, Podgorici i Beogradu, a najesen i u sjedištu EU.

Dalji tekst pogledajte na blogu "Ekološka ekonomija"!

Post je objavljen 04.06.2014. u 23:24 sati.